Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Bisschop wijdt altaar basiliek

gepubliceerd: dinsdag, 11 december 2012
foto’s: Jan-Willem van Oldeneel
Nieuw altaar van de Basiliek van de H. Nicolaas
Het altaar verbeeldt het Mirakel van Amsterdam.

Relikwie in het nieuwe altaar van de Basiliek van de H. Nicolaas
De relikwie, van de H.Martelaren van Gorcum
in het blad van het altaar.

Bij de verheffing van de Sint-Nicolaas­kerk in Amsterdam tot basiliek heeft mgr. Punt het nieuwe altaar gewijd. Deze tafel van brons, hardsteen en staal, vervaardigd door de Larense kunstenaar Jan-Willem van Oldeneel, verbeeldt het Mirakel van Amsterdam. De voet van het altaar bestaat uit een houtvuur waarboven de heilige Hostie zweeft.

Tijdens de Pontificale Eucha­ris­tie­viering op zondag 9 december wijdde mgr. Punt het altaar. De avond tevoren werd een plechtige Vesper­viering gehouden, van het Hoogfeest van Maria On­be­vlekt Ontvangen. Daarbij las de Apos­to­lisch Nuntius in ons land, mgr. dr. André Dupuy, de brief voor van de Con­gre­ga­tie voor de Goddelijke Eredienst, waarmee de onderscheiding een feit was.

De Vespers, geleid door mgr. Jan van Burgsteden S.S.S., emeritus-hulp­bis­schop en admini­strator van de Sint-Nicolaas­parochie, werden meegevierd door bisschop mgr. dr. J.Punt en zijn hulp­bis­schop mgr. dr. J.Hendriks, alsmede door de kanunniken van het kathedraal kapittel en vertegen­woor­digers van de Souvereine Orde van Malta.

Aanwezig waren onder meer de burge­mees­ter van Amsterdam, mr. Eberard van der Laan, vertegen­woor­digers van verschillende geledingen van de Amsterdamse gemeen­schap en parochianen. Na afloop van de plechtigheid was er een ontvangst in het Barbizonhotel.

De officiële naam van de kerk is nu Basiliek van de H. Nicolaas in Amsterdam - dat laatste omdat er ook een Nicolaas­basi­liek staat in IJsselstein.

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose