Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Amsterdamse Sint Nicolaas wordt basiliek

gepubliceerd: woensdag, 31 oktober 2012

De Sint Nicolaas­kerk in Amsterdam wordt onderscheiden met de eretitel basiliek. Dat is bekendgemaakt bij brief van de Romeinse Con­gre­ga­tie voor de Goddelijke Eredienst die gister­och­tend de Bisschop bereikte. Mgr. Punt had in juli om deze titel gevraagd. Als datum van officiële toekenning heeft Rome gekozen voor 9 december, de dag waarop de feestelijkheden rond het 125-jarig bestaan van de huidige parochie worden afgesloten.

De Sint Nicolaaskerk - binnenkort dus de Sint NicolaasbasiliekOm de titel van basiliek te ontvangen moet een kerk aan twee voor­waarden voldoen: het moet een bijzonder bouwwerk zijn, en de kerk moet druk bezocht worden, bij­voor­beeld omwille van een bepaalde verering of devotie.

In het geval van Amsterdam motiveert de Con­gre­ga­tie haar besluit met twee bijzondere argumenten: de verering van de H. Nicolaas, stadspatroon van Amsterdam (“die befaamde bisschop van Myra”) en de devotie rond het Mirakel van Amsterdam, waarin de Sint Nicolaas een belangrijke rol speelt, en die vanaf de Middeleeuwen haar plaats heeft gehad in de stad (het decreet van de Con­gre­ga­tie vermeldt ook nog de keizerskroon in het Amsterdamse stadswapen, een privilege dat de “toen nog kleine plaats” ontving als bede­vaartsoord van het H. Mirakel) en het feit dat Amsterdam inmiddels de hoofdstad van het Koninkrijk der Nederlanden is geworden.

De Nicolaas wordt de 24ste basiliek in Nederland, de derde in het bisdom van Haarlem-Amsterdam. De beide andere zijn de kathedrale basiliek van Sint Bavo in Haarlem en de Sint Jan in Laren. Bekende Neder­landse basilieken zijn verder de Sint Jan in Den Bosch, de Sint Servaas en de OLVrouwe­basi­liek in Maastricht en de “kleine Sint Pieter” in Oudenbosch.

Al deze basilieken vallen in de categorie “basilicae minores” of “kleinere”; er zijn vier “grotere” of maiores, alle in Rome, nl. de Sint Pieter, de Sint Jan van Lateranen, de Sint Paul buiten de Muren en de Maria Maggiore.

Haarlem, persdienst bisdom/ wp

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose