Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Catechese voor volwassenen

Volwassenencatechese is een belangrijke prioriteit binnen de parochiecatechese!

Het doel van de catechese is dat mensen groeien in hun geloof ofwel groeien in hun relatie met God. Bij catechese gebeurt dat in de vorm van een systematisch leerproces met betrekking tot geloven. Dit bevat echter meer dan kennis alleen. Het gaat ook om een manier van leven als christen, waarin onder andere het gebed en inzet voor de naaste een grote rol spelen.

Vanuit inzichten uit de ontwikkelingspsychologie wordt duidelijk, dat volwassenen in verschillende fasen van hun leven opnieuw geconfronteerd worden met (religieuze) vragen. Een goede volwassenencatechese speelt hierop in. Tevens benadrukt dit ook in religieuze zin het belang van levenslang leren. Daarom is een terugkerend en permanent catechese-en vormingsaanbod – binnen de parochieregio, op bisdomniveau – zo belangrijk.

Folder vormingsaanbod bisdom

Er is een jaarlijkse folder met het vormingsaanbod van het bisdom Haarlem-Amsterdam (inclusief het vormingsaanbod van De Tiltenberg en het Missionair Centrum te Heiloo). Zie de website van De Tiltenberg voor de meest recente informatie.

Methoden voor volwassenencatechese

Er zijn diverse methoden beschikbaar, aan de hand waarvan de catechese voor volwassenen in de parochie(regio) vormgegeven kan worden.

Een aantal werd al besproken onder het kopje Evangelisatie / Pre-catechese. Hieronder volgen er nog enkele methoden:

DVD-serie Catholicism

Een unieke reis door de wereld van het katholieke geloof! Gefilmd op 50 locaties in 15 landen. Het materiaal bestaat uit 10 afleveringen op dvd, om zelf te kijken of samen met anderen. Het materiaal is Nederlands ondertiteld. Er is een handleiding voor het gebruik in groepen. Zie: de speciale website voor de thema’s van de afleveringen en voor meer informatie.

DVD-serie Catholicism

CaFE (Catholic Faith Exploration)

met name CaFE 2: De katholieke Kerk verkennen

Zie ook bijgaande link voor meer informatie.

Catholic Faith Exploration (CaFE)

Op reis in het Land van Geloven

Zie ook bijgaande link voor meer informatie.

Op reis in het land van geloven

Geloven Nu

Zie ook bijgaande link voor meer informatie.
Richt zich primair op het geloofsgesprek.

Geloven Nu start
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose