Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Evangelisatie / pre-catechese

Eén van de prioriteiten, die in de Oriëntatietekst voor de parochiecatechese wordt aangegeven, is de eerste verkondiging ofwel evangelisatie of pre-catechese.

CrucifixMet name het begrip pre-catechese maakt duidelijk dat er ideaal gezien “iets” vóóraf gaat aan de catechese in de parochies. Bij de pre-catechese probeert men het geloof te verwoorden voor mensen die dit nauwelijks kennen en nodigt men mensen uit hun leven voor God open te stellen. Maar wat is nu precies het verschil tussen pre-catechese en catechese?

Kort gezegd, is pre-catechese erop gericht om mensen te helpen om Jezus Christus persoonlijk te leren kennen. Om hen te helpen een keuze te maken voor Hem, voor het christelijke geloof. Of anders verwoord: dat mensen beseffen dat het christendom niet primair gaat over regels en wat wel en niet mag, maar over een persoonlijke relatie met God: Vader, Zoon en heilige Geest. En dat een God iedere mens uitnodigt om deze relatie met Hem aan te gaan.

Neem als voorbeeld de koningin. Je kunt van alles over haar weten en over haar verzamelen, maar als je haar nog nooit persoonlijk hebt ontmoet, blijft de verhouding met haar afstandelijk. Zo is het ook met Jezus. Pas als je Hem persoonlijk hebt ontmoet, valt alle kennis over Hem op zijn plaats. De pre-catechese wil mensen uitnodigen om deze relatie met Jezus aan te gaan.

Daarna kunnen mensen verder groeien om Jezus beter te leren kennen. Dat gebeurt bij de catechese. Bij catechese gaat dat dan in de vorm van een systematisch leerproces met betrekking tot geloven. Dit bevat echter meer dan kennis alleen. Het gaat ook om een manier van leven als christen, waarin onder andere het gebed en inzet voor de naaste een grote rol spelen. In de praktijk zullen pre-catechese en catechese vaak door elkaar lopen.

Methoden t.a.v. evangelisatie / pre-catechese

Er zijn verschillende methoden en materialen voorhanden op het gebied van de evangelisatie / pre-catechese. Hieronder worden er enkele genoemd.

Opnieuw Beginnen

Zie ook bijgaande link voor meer informatie. Ook in te zetten bij het catechumenaat: volwassenen die katholiek willen worden.

Opnieuw beginnen

Alpha-cursus

Zie ook bijgaande link voor meer informatie.

Alpha-cursus

CaFE (Catholic Faith Exploration)

Met name CaFE 1 God beter leren kennen.

Zie ook bijgaande link voor meer informatie.

Catholic Faith Exploration (CaFE)

Internetcursus Waarom Jezus?-rk

Een online cursus over de basisbeginselen van het christelijke geloof. Een cursus van vier weken, in gesprek met een persoonlijke e-coach, elke week kun je starten.

Internetcursus Waarom Jezus - rk

Magazines Leven - wat er écht toe doet

Dit zijn magazines over levensvragen en wil vooral mensen aanspreken die niet of nauwelijks in contact komen met de christelijke boodschap.

De magazines bevatten telkens katern over het sacrament of ritueel dat verband houdt met de aangekaarte levensvraag. Ideaal dus als ondersteuning in de parochie(regio) bij de voorbereiding van doop, begrafenis, ziekenzalving, huwelijk, vormsel, eerste communie...

Magazine Nieuw LevenEr zijn al magazines uitgebracht over de volgende thema’s:

  • Katholieken, Wat geloven ze;
  • Licht aan de horizon: over leven na de dood;
  • Samen door het leven: over relaties met toekomst;
  • Waarom toch: omgaan met kwetsbaarheid en lijden;
  • Tussen goed en kwaad;
  • Met de jaren: gelukkig en gelovig ouder worden
  • Nieuw Leven: over het begin van het leven (en het doopsel)
  • Groeien!: Help een tiener in huis!: over opvoeding (en het vormsel)
  • Verbonden: over de eucharistie (en de eerste communie)

Kosten van de magazines: € 4 en slechts € 3 per stuk per 30 exemplaren.
Te bestellen via www.adveniat.nl

Overige informatie

Platform voor evangelisatie in Nederland: www.rkevangelisatie.nl
Op deze site, vindt u ook een Routeplanner voor evangelisatie (12 stappen).
Bovendien vindt u documenten van de katholieke Kerk over evangelisatie.

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose