Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Kindercatechese

Hieronder worden een aantal initiatieven en methoden t.a.v. kindercatechese onder de aandacht gebracht.

Doorlopende catechesemethode Het Licht op ons pad

Het Licht op ons pad is een methode voor doorlopende parochiecatechese voor 4 t/m 18 jarigen. Ze bestaat uit een driejarige cyclus (jaar 1, 2 en 3), verdeeld over vijf leeftijdscategorieën (4-6 jarigen, 7-9 jarigen, 10-12 jarigen, 13-15 jarigen en 16 jaar en ouder). Elke leeftijdscategorie heeft 16 bijeenkomsten per jaar met een tijdsduur van 90 minuten voor de parochie en/of 45 minuten voor de school (zelf gemakkelijk aan te passen).

De methode werkt volgens een cyclische structuur: programmaonderdelen hebben een vaste plaats in het geheel en komen om de drie jaar verdiept terug. Aansluitend aan de Catechismus van de Katholieke Kerk komen de Bijbel, het credo, de 10 geboden, de sacramenten en het gebed in elke leeftijdscategorie aan bod.

Het Licht op ons pad

Catechese van de Goede Herder

Deze catechese is bedoeld voor kinderen vanaf 3 tot en met 12 jaar. Centraal staat, Jezus, de Goede Herder, met wie kinderen al vroeg een relatie kunnen aangaan. Zo jong als ze zijn kunnen kinderen al veel begrip hebben van wat gebeurt in de liturgie en van de betekenis van Jezus’ aanwezigheid in de wereld. In deze catechese krijgen ze (kort en beeldend) thema’s aangereikt, waarmee ze vervolgens zelf aan de slag gaan. In 38 landen heeft men inmiddels goede ervaringen opgedaan met deze vorm van catechese. Het is een mooie, maar bewerkelijke vorm van catechese, omdat de gebruikte voorwerpen zelf gemaakt moeten worden. Voor meer informatie: www.catechesegoedeherder.nl

Catechese van de Goede Herder

Boekwinkel Het Kruispunt

In boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp is het mogelijk om rustig divers materiaal op het gebied van kindercatechese in te kijken. Op de speciale kinderboekenzolder vindt u een groot assortiment kinderbijbels, gebedenboekjes, boeken rond de Bijbel, boeken rond thema’s als verdriet geboorte, feesten, kinderboekenweek, scheiding, maar ook prentenboeken en leesboeken voor alle leeftijden. De boekwinkel is tevens zichtlocatie van uitgeverij Adveniat. De boekwinkel is gevestigd in de voormalige paardenstal van de H. Joannes de Doper kerk, Kruisweg 1067a. Na een bezoek aan de winkel kunt u een wandeling maken in de Bijbelse tuin die achter de kerk en de winkel ligt.

Meer informatie: www.boekwinkelhetkruispunt.nl

Boekwinkel Het Kruispunt

Samuel Advies voor geloofsgroei

Samuel Advies voor geloofsgroei heeft al ruim 25 jaar ervaring op het gebied van kinder-en jeugdwerk in de Kerk, dus ook op het gebied van kindercatechese.

Elke week verschijnt er op hun website bijvoorbeeld uitleg bij het evangelie van de komende zondag en materiaal voor de kinderwoorddienst van de komende zondag. Tevens zijn via de webwinkel boeken, Bijbels, films en andere catechese materialen voor kinderen te bestellen.

Voor meer informatie: www.samueladvies.nl

Samuel Advies
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose