Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Eerste Heilige Communie

Wat is de Eerste Communie?

Bij de eerste communie mag iemand voor het eerst volwaardig deelnemen aan de eucharistieviering. Dit kan zijn in het geval van een volwassene die katholiek wordt, en die bij voorkeur in één viering het sacrament van het doopsel en het vormsel ontvangt en tevens voor het eerst zijn of haar eerste communie doet. Meestal doen echter kinderen rond hun 7e levensjaar hun eerste communie.

Eerste Heilige CommunieConcreet betekent dit dat ze in een feestelijke eucharistieviering voor het eerst de hostie (het Lichaam van Christus, het geconsacreerde brood) mogen ontvangen. De kinderen worden in hun eigen parochie(regio) op het ontvangen van de eerste communie voorbereid.

De eerste communie is een begin en een uitnodiging om de relatie met God voort te zetten en te verdiepen. Het is een uitnodiging om nog veel vaker ter communie te gaan, om het sacrament van de eucharistie vaak te ontvangen.

In het sacrament van de eucharistie geeft Jezus Zichzelf aan de persoon die Hem ontvangt, opdat hij of zij met Hem verbonden blijft. Het is de meest fantastische manier waarop God heel dicht met mensen verbonden wil blijven (dichter kan niet!) en mensen wil sterken op hun levensweg, zodat zij zich kunnen inzetten voor anderen! Het ontvangen van de communie, is dan ook een bijzonder en heilig moment. Bij de eerste communie wordt gevierd dat kinderen (en volwassenen) hier voor het eerst deel aan mogen nemen.

Voorbereiding op de Eerste Communie

Projecten

Er zijn veel projecten in omloop, die kinderen helpen om zich voor te bereiden op het ontvangen van het sacrament van de eucharistie. Het bisdom beveelt in elk geval onderstaande projecten aan. (Een uitgebreidere beschrijving van deze en andere projecten volgt nog). Neemt u gerust contact op met de afdeling Catechese voor advies welk project in uw parochie(regio) het beste zou passen.

Blijf dit doen, door Liesbeth Stalmeier (2012)

Communieproject Blijft dit doenDit is een mooi vormgegeven communieproject, waarbij praten en doen elkaar aanvullen. Blijf dit doen slaat op blijven samenkomen om de eucharistie te vieren en een leerling van Jezus te blijven.

Het project is ontwikkeld door bisdom Rotterdam en wordt aanbevolen door het Officium Catecheticum van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland.

Het project bestaat uit 8 bijeenkomsten voor de kinderen, 1 ouder/kind bijeenkomst en 2 ouderavonden. Het project bevat een begeleidersboek (€ 20) en een deelnemerspakket (€ 12,50). Het deelnemerspakket bevat naast het werkboek o.a. ook een Eucharistie vierwijzer met uitleg over wat er gebeurt op verschillende momenten in de eucharistieviering.

Te bestellen via www.adveniat.nl

Gods Grootste Geschenk, door Samuël Advies voor geloofsgroei (2008)

Communieproject Gods Grootste GeschenkBij dit eerste communieproject staat het thema van “het Geschenk” op verschillende wijzen centraal (o.a. de schepping, jezelf, het doopsel, vriendschap, vergeving en uiteindelijk de Eucharistie).

Het project is vertaald uit het Engels (God’s Greatest Gift geschreven door Bernadette Wilson) en is vertaald en bewerkt door medewerkers van Samuël Advies voor geloofsgroei. Het project nodigt sterk uit om het liturgisch jaar te integreren in het project.

Het project bestaat uit 12 bijeenkomsten voor de kinderen en 2 ouderavonden. Het project bevat een handleiding voor begeleiders (€ 23,50) en een werkboek voor de kinderen, ingebonden dan wel losbladig verkrijgbaar (€ 15).

Te bestellen via www.samueladvies.nl

Het Geheim van de Eucharistie, door bisdom Groningen-Leeuwarden (2007)

Communieproject Het Geheim van de EucharistieLeidraad van dit project is de opbouw van de eucharistieviering. Het project is geschreven door Peter Vermaat.

Het project bestaat uit 11 bijeenkomsten. Het project bevat een handleiding voor de begeleiders (€ 19,50) en een werkboek voor de kinderen met doosje en muziek cd (€ 17).

Te bestellen via www.bisdomgroningenleeuwarden.nl

Een extra impuls voor de communievoorbereiding!

Ervaar het geloof bij het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw (OLV) ter Nood in Heiloo
Het is mogelijk om met de eerste communiegroep voor een dag naar het Heiligdom van OLV in Heiloo te komen om de eerste communie-voorbereiding een extra impuls te geven. Er worden diverse dagen voor eerste communicantjes en hun ouders georganiseerd.
Geïnteresseerd? Mail naar info@olvternood.nl of tel (072) 505 12 88.

Onze Lieve Vrouw ter Nood te Heiloo

Aanbevolen literatuur over het sacrament van de eucharistie

Gemakkelijk te lezen:

Diepgaander:

De katholieke Kerk verkennen
Dit boek is geschreven door Marcellino d’Ambrosio en geeft een eenvoudige en praktische inleiding in de kernpunten van het katholieke geloof. Geschikt voor mensen die katholiek willen worden, maar ook voor diegenen die hun kennis van het katholieke geloof willen opfrissen. De hoofdstukken 5 en 6 van het boek gaan over de eucharistie en geven praktische tips hoe de eucharistieviering meer te beleven. Het boek is te bestellen via www.deboog.nl
Zie hieronder ook een aantal Engelstalige inleidingen van D’Ambrosio.

Voor wie het Engels machtig is, wel gemakkelijk te lezen:

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose