Bisdom Haarlem-Amsterdam








Onderscheidingen

Do­cu­menten

Gebruik Adobe Reader om het formulier in te vullen en te onder­te­ke­nen. Onder­te­ke­nen wordt niet onder­steund door Chrome.
Eventueel kunt u het ingevulde formulier printen, onder­te­ke­nen, scannen en mailen.

Contact

De Rooms-katho­lie­ke kerk kent sinds lange tijd de gewoonte om ver­dienste­lijke leden van de geloofs­ge­meen­schap een onder­schei­ding te verlenen. Er wordt on­der­scheid gemaakt tussen de dio­ce­sane onder­schei­ding (ereteken van Sint Bavo) en de pau­se­lijke onder­schei­dingen (eretekens Bene Merenti en Pro Ecclesia et Pontifice) en rid­derordes (Sint Sylvester en Sint Gregorius).

Bij de aan­vraag wordt spe­ci­fiek aan­dacht besteed aan de na­druk­ke­lijke bele­ving van het geloof door de kan­di­daat, aan­toon­baar in het dage­lijks doen en laten, en het onbe­spro­ken gedrag. Gewijde personen komen niet in aanmer­king voor een pau­se­lijke onder­schei­ding of rid­derorde. Reli­gi­euzen kunnen alleen in aanmer­king komen als hun overste daar goed­keu­ring voor verleent; zij komen alleen in aanmer­king voor de onder­schei­ding Bene Merenti of Pro Ecclesia et Pontifice.

Aan de onder­schei­dingen zijn kosten verbon­den, van­wege het maken en het verzen­den van de stukken. De doorloop­tijd voor de dio­ce­sane onder­schei­ding Sint Bavo is zes weken; de doorloop­tijd van de pau­se­lijke onder­schei­dingen is minimaal zes maan­den.

Aanvragen kunnen inge­diend wor­den middels de be­tref­fen­de aan­vraag­for­mu­lieren. Voor de pau­se­lijke onder­schei­dingen geldt dat het formulier in het Engels moet wor­den ingevuld. Met het aan­vraag­for­mu­lier dient tevens een Curriculum Vitae in het Engels te wor­den meegezon­den. Ook de aanbevelings­brie­ven van de pastoor/overste en van de onder­steuners moeten in het Engels.

Het Ereteken van Sint Bavo

Onderscheiding - Bavopenning

Het Ereteken van Sint Bavo is een onder­schei­ding van de Kerk van Haar­lem-Am­ster­dam welke is inge-steld door Mgr. Dr. J.M. Punt en wordt dan ook verleend door de Bis­schop­pen van Haar­lem-Amster-dam. Het Ereteken is inge­steld om diegenen te on­der­schei­den die zich, minimaal 12½ jaar, op een bij-zon­dere manier ver­dienste­lijk hebben gemaakt voor de Kerk van Haar­lem-Am­ster­dam. Dit kan zijn op Pa­ro­chieel, Deke­naal of Dio­ce­saan niveau.

Criteria

  1. Mensen die vrij­wil­li­ger/mede­wer­ker zijn van de Kerk in Bisdom Haar­lem-Am­ster­dam
  2. Minimaal 12½ jaar uitzon­der­lijke inzet voor de Kerk in ons bisdom

Bene Merenti

Onderscheiding - Bene Merenti

De onder­schei­ding Bene Merenti (Goede ver­diensten) werd inge­steld door paus Pius IX en was een kruis ter belo­ning van mili­tai­re ver­diensten. De onder­schei­ding Bene Merenti wordt verleend aan personen die ‘minimaal 35 jaar oud zijn en zich minstens 10 jaar langdurige op geringe, doch opval-lend ver­dienste­lijke wijze in lokaal ver­band inzetten voor Kerk en samen­le­ving’.

De medaille heeft een lagere status dan een rid­derorde van de Heilige stoel maar zij wordt net als deze gedragen.

Criteria

  1. Niet gewijde mensen (leken) van minimaal 35 jaar oud
  2. Minimaal 10 jaar op op­val­lend ver­dienste­lijke wijze hebben ingezet voor Kerk en samen­le­ving, ongeacht bisdom

Pro Ecclesia et Pontifice

Onderscheiding - Pro Ecclsia et Pontifice

Pro Ecclesia et Pontifice (Voor Kerk en Paus) is een pau­se­lijke onder­schei­ding voor bewezen diensten aan de Rooms-Katho­lie­ke Kerk of het Rooms-Katho­lie­ke geloof. De onder­schei­ding is inge-steld op 17 juli 1888 door paus Leo XIII, ter gelegen­heid van zijn 50-jarig pries­ter­jubi­leum. De medaille wordt uit­gereikt aan katho­lie­ke gelo­vi­gen van ten minste 45 jaar oud, die zich gedurende ten minste 25 jaar ver­dienste­lijk hebben gemaakt voor het katho­lie­ke geloof of de Kerk. Het is het hoogste ereteken dat een leek kan ont­van­gen van de Paus. De medaille komt in het protocol van het Vati­caan na de vijf Pau­se­lijke rid­deror­den.

Criteria

  1. Niet gewijde mensen (leken) van minimaal 45 jaar oud
  2. Minimaal 25 jaar ver­dienste­lijk hebben gemaakt voor R.-K. Kerk en haar geloof
  3. Rooms-Katho­liek, niet in loon­dienst bij een onder­deel van de Rooms-Katho­lie­ke Kerk, niet gewijd

Ridder/Commandeur in de Orde van St. Sylvester

Onderscheiding Orde van St. Sylvester

De Orde van Sint Sylvester (Ordo Sanctus Silvestris Papae) is een rid­derorde voor leken (=niet gewijde personen) van de Heilige Stoel. De rid­derorde werd in 1841 als een rid­derorde met de gra­den van Ridder en Commandeur inge­steld door Paus Gregorius XVI en is vernoemd naar Paus Sylvester I, die van 314 tot 335 na Christus paus was en keizer Constan­tijn de Grote zou hebben gedoopt.

Het rid­der­schap van de orde wordt toegekend aan katho­lie­ken en niet-katho­lie­ken die zich in regio­naal of dio­ce­saan ver­band bij­zon­der ver­dienste­lijk hebben gemaakt voor geloof en/of Kerk, met name voor het apos­to­laat. Het commandeur­schap (met of zon­der ster) kan wor­den gevraagd wanneer de bete­ke­nis van de ver­diensten zich minstens op dio­ce­saan niveau uitstrekt of als be­vor­de­ring na een reeds toegekend rid­der­schap.

Criteria rid­der­schap

  1. Niet gewijde en niet geconfeste Rooms-Katho­lie­ken en niet Rooms-Katho­lie­ken
  2. Regio­naal of dio­ce­saan ver­band bij­zon­der ver­dienste­lijk gemaakt voor Kerk en/of geloof (apos­to­laat)

Criteria commandeur­schap

  1. Bete­ke­nis van de ver­diensten strekken zich minstens op dio­ce­saan niveau uit
  2. Of als be­vor­de­ring na toegekend rid­der­schap

Ridder/Commandeur in de Orde van St. Gregorius

Onderscheiding - Orde van St. Gregorius

De Orde werd op 1 sep­tem­ber 1831 door Paus Gregorius XVI inge­steld als een belo­ning voor de te hulp geschoten Oos­ten­rijkse officieren en de tij­dens het revolutie­jaar 1830 trouw ge­ble­ven inwoners van de Pau­se­lijke staat. De naam ver­wijst naar de mach­tige mid­del­eeuwse Paus Gregorius I (590-604).

De Orde van St. Gregorius wordt, ongeacht geloofs­over­tui­ging, verleend aan hen die in interdioce-saan of lan­de­lijk ver­band opmer­ke­lijke ver­diensten hebben geleverd voor geloof, Kerk of maat­schap-pij.

Ridder in de Orde van de H. Gregorius de Grote (Equites), kan aan­ge­vraagd wor­den voor degenen die zich interdio­ce­saan of lan­de­lijk bij­zon­der ver­dienste­lijk hebben gemaakt voor geloof en/of Kerk en maat­schap­pij. Commandeur in de Orde van de H. Gregorius de Grote, voor degene die zich op bui-tengewone wijze ver­dienste­lijk heeft gemaakt voor geloof en/of Kerk en maat­schap­pij, waar­van de bete­ke­nis zich uitstrekt tot kerkprovinciaal of lan­de­lijk niveau (Commendatores).

Criteria rid­der­schap

  1. Niet gewijde en niet geconfeste Rooms-Katho­lie­ken en niet Rooms-Katho­lie­ken
  2. Lande­lijk of interdio­ce­saan ver­band bij­zon­der ver­dienste­lijk gemaakt voor geloof en/of Kerk en maat­schap­pij

Criteria commandeur­schap

  1. Bete­ke­nis van de ver­diensten strekken zich minstens op interdio­ce­saan of lan­de­lijk niveau uit
  2. Of als be­vor­de­ring na toegekend rid­der­schap

Pau­se­lijke zegen

Onderscheiding - Pauselijke zegen

Wanneer katho­lie­ken niet in staat zijn om de paus te ont­moe­ten, kunnen zij een pau­se­lijke zegen (benedictio papalis) aan­vra­gen in de vorm van een do­cu­ment. Deze zegen kan aan­ge­vraagd wor­den bij per­soon­lijke hoogtijgebeur­te­nissen zoals doopsel, communie, vormsel, huwe­lijk en huwe-lijksjubilea, of bij parochiële gelegen­he­den en jubilea daar­van.

Criteria

  1. Mensen/zaken waarover de zegen gegeven wordt, dienen Rooms-Katho­liek te zijn;
  2. De zegen wordt niet verleend aan over­le­de­nen, dieren of mate­rië­le voorwerpen;
  3. De zegen wordt niet verleend ter gelegen­heid van iemand geboorte, over­lij­den of gebeurte-nissen uit het verle­den.

De pau­se­lijke zegen wordt direct bij het Vati­caan aan­ge­vraagd, via:

De afbeel­dingen zijn slechts ter illus­tra­tie.
Er kunnen geen rechten aan woren ontleend.




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose