Woord en Communie
In de Rooms-Katholieke Kerk is een woord- en communieviering een liturgische viering waarin de nadruk ligt op de verkondiging van het Woord van God (Schriftlezingen en een overweging) én het uitreiken van de communie, maar zonder dat er een volledige Eucharistieviering (mis) met consecratie plaatsvindt omdat er geen priester beschikbaar is.
Structuur
De structuur lijkt op die van de H.Mis, maar is eenvoudiger en mist het Eucharistisch gebed (inclusief de consecratie). Typische elementen zijn:
- Inleiding - Een begroeting en vaak een schuldbelijdenis, zoals "Ik belijd" of het Kyrie.
- Liturgie van het Woord - Schriftlezingen (meestal een of twee, waaronder een evangelielezing), gevolgd door een overweging (geen officiële homilie, want die is voorbehouden aan priesters of diakens). Dit kan door een leek worden gedaan.
- Voorbeden - Gebeden voor de noden van de Kerk en de wereld.
- Communieritus - De communie wordt uitgereikt met eerder geconsacreerde hosties, die bewaard worden in het tabernakel. Dit gaat gepaard met gebeden zoals het Onzevader en het Agnus Dei (Lam Gods).
- Slot - Een zegen (door een leek vaak vervangen door een eenvoudig slotgebed) en wegzending.
Voorganger
Omdat er geen consecratie plaatsvindt, kan een woord- en communieviering worden geleid door een diaken, een pastoraal werker of een bevoegde leek (bijvoorbeeld een catechist of buitengewoon bedienaar van de communie).
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam