Wijwater
Wijwater is water dat in de katholieke kerk is gezegend door een priester of diaken en wordt gebruikt voor sacramentele en zegenende handelingen. Het symboliseert reiniging, bescherming en de aanwezigheid van Gods genade.
Gebruik van wijwater
- Bij binnenkomst in de kerk - Gelovigen dopen vaak hun vingers in een wijwaterbakje en maken een kruisteken als herinnering aan hun doopsel.
- Bij zegeningen - Wijwater wordt gebruikt om mensen, huizen, voorwerpen en dieren te zegenen.
- Tijdens liturgische vieringen - Zoals bij de doop, de paaswake en soms bij een uitvaart.
- Voor bescherming tegen het kwaad - In volksdevotie wordt wijwater soms thuis gebruikt tegen negatieve invloeden.
Soorten wijwater
- Gewoon wijwater - Water dat wordt gezegend door een priester.
- Epifaniewater - Bijzonder gezegend water op het feest van Driekoningen, vaak met extra gebeden.
- Gregoriaans wijwater - Een speciale zegen van water met zout, die teruggaat op paus Gregorius I.
- Lourdeswater is geen wijwater, maar het wordt wel als bijzonder heilig beschouwd door veel katholieken. Het is water uit de bron bij de grot van Massabielle in Lourdes (Frankrijk), waar de Maagd Maria in 1858 verscheen aan Bernadette Soubirous.
Wijwaterbakje
Een wijwaterbakje is een klein bakje of houder waarin wijwater wordt bewaard, meestal bij de ingang van een kerk of in een katholiek huis. Gelovigen dopen hun vingers in het water en maken een kruisteken als herinnering aan hun doopsel en als teken van zegen en bescherming.
Wijwaterkwast (aspergillum)
Een wijwaterkwast is een liturgisch voorwerp dat gebruikt wordt om wijwater te sprenkelen tijdens zegeningen en kerkelijke rituelen. Het bestaat meestal uit een houten of metalen handvat met een kop van haren, draadjes of een sponsachtig materiaal dat water opneemt. Een wijwaterkwast wordt ook wel Aspergeskwast of Aspergillum (het Latijnse aspergere = besprenkelen).
Wijwateremmer (Aspersorium)
De wijwateremmer wordt vaak samen met een aspergillum (wijwaterkwast of sprenkelbol) gebruikt. In sommige kerken is het aspersorium rijkelijk versierd en gemaakt van zilver of koper.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam