Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Wegkruizen

    Met het zui­den van Neder­land vind je veel kruis­beel­den langs de open­ba­re weg en bij krui­singen.

    Wegkruis

    Dit is de stan­daardterm voor een kruis langs wegen of bij krui­singen in katho­lieke streken zoals Limburg. Het herinnert voorbij­gan­gers aan Christus’ kruis­dood en dient vaak als spi­ri­tu­eel rust­punt of gebeds­plek. In Limburg, vooral in Zuid-Limburg, zijn ze ken­mer­kend voor het land­schap en staan ze vaak bij kruis­pun­ten.

    Veld­kruis

    Als het kruis buiten de bebouwde kom staat, wordt het soms een ‘veld­kruis’ genoemd, maar bij krui­singen binnen dorpen of langs wegen blijft ‘weg­kruis’ gang­baar.

    Kruis­ka­pel

    Dit bena­drukt dat het een kapel is met een kruis als centraal ele­ment, vaak met een afbeel­ding van de ge­krui­sig­de Jezus. Het kan ook een nis zijn met een crucifix en soms een bankje of kaarsenh­ou­ders.

    Wegkapel

    Een bre­dere term voor kleine kapel­le­tjes langs de weg, die naast een kruis ook een Maria­beeld, een heiligen­beeld of een combinatie daar­van kunnen bevatten. In Limburg zijn veel weg­ka­pellen gewijd aan Maria (bijv. "O.L.V. van Lourdes"), maar een kruis is vaak aanwe­zig.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose