Volksvroomheid
Volksvroomheid (in het Latijn vaak aangeduid als pietas popularis) verwijst naar de vormen van geloofsbeleving die ontstaan uit het volk zelf, buiten de officiële liturgie om, maar toch met een diepe verbondenheid met het katholieke geloof.
Kenmerken
-
Informeel en spontaan: Het gaat vaak om gebedsvormen, devoties en rituelen die niet strikt liturgisch zijn voorgeschreven.
-
Cultureel verankerd: Volksvroomheid is sterk verweven met lokale tradities, taal, muziek en gebruiken.
-
Zintuiglijk en concreet: Gebruik van beelden, processies, kaarsen, relieken, en lichamelijke expressie (knielen, pelgrimeren, enz.).
-
Emotioneel en relationeel: Geloof wordt beleefd via hart en gevoel, met sterke verbondenheid aan Maria, heiligen of Jezus in zijn lijden.
Voorbeelden
-
Rozenkransgebed
-
Maria- of heiligenprocessies (bv. Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel)
-
Noveengebeden
-
Kruisweg in de Goede Week
-
Bedevaarten (bv. naar Lourdes of Santiago)
-
Verering van heiligenbeelden in huis
Kerkelijk standpunt
Volksvroomheid werd vroeger soms neergekeken als ‘simplistisch’ of ‘bijgeloof’, maar sinds Vaticanum II en met pausen zoals Johannes Paulus II en Franciscus is er hernieuwde waardering. De kerk ziet volksvroomheid als een authentieke manier waarop het geloof incultureert en zich verbindt met het dagelijks leven van gewone gelovigen.
Paus Franciscus sprak vaak positief over de "spirituele wijsheid van het volk" (la teología del pueblo), waarin volksvroomheid een belangrijke rol speelt.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam