Voetwassing
foto: Wim Koopman
Voetwassing is een ritueel dat in de katholieke Kerk een symbool van nederigheid en dienstbaarheid is. Het verwijst naar de handeling waarbij iemand de voeten van een ander wast, als een teken van respect en liefde voor de ander. In de Bijbel wordt deze handeling geassocieerd met Jezus Christus, die op Witte Donderdag, de avond vóór zijn kruisiging, de voeten van zijn discipelen waste tijdens het laatste avondmaal (zie Johannes 13:1-17).
In dit evangelie wordt beschreven hoe Jezus, ondanks dat Hij de Meester en Heer was, de voeten van zijn leerlingen waste om hen een voorbeeld te geven van hoe zij elkaar zouden moeten dienen. Hij zei tegen zijn discipelen: "Als ik, de Heer en Meester, jullie voeten heb gewassen, moeten ook jullie elkaars voeten wassen."
In de katholieke liturgie:
- Voetwassing wordt specifiek uitgevoerd op Witte Donderdag tijdens de Missen van de Avondmaal. Het is een ritueel waarbij de priester of bisschop de voeten van twaalf mensen wast, wat een herhaling is van Jezus' daad van nederigheid.
- Het doel van de voetwassing is om het diaconale karakter van het christendom te benadrukken, namelijk dat christenen elkaar dienen en liefde tonen door zelfloos te handelen, zelfs in de meest bescheiden taken.
Symboliek van de voetwassing:
- Nederigheid: Het wassen van voeten was in de tijd van Jezus een taak die normaal gesproken door slaven of dienaren werd uitgevoerd. Jezus' handeling benadrukt dat geen enkele taak onder zijn volgelingen te klein is en dat echte leiderschap gepaard gaat met nederigheid.
- Dienstbaarheid: Het ritueel herinnert gelovigen eraan dat ze elkaar moeten dienen in liefde en zorg.
- Reiniging: In sommige gevallen wordt de voetwassing ook gezien als een symbolische daad van reiniging, die de gelovigen herinnert aan het spirituele reinigen van zonden door de genade van God.
In de bredere christelijke traditie is de voetwassing dus een krachtige herinnering aan het christelijke principe van dienstbaarheid, waarbij nederigheid en liefde voor de naaste centraal staan.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam