Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Trappisten en Trappistinnen

    Trap­pis­ten en Trappistinnen zijn leden van de Cisterciënzers van de Strikte Obser­vantie (Ordo Cisterciensis Strictioris Obser­vantiae, OCSO), een tak van de Cisterciënzers, die oor­spron­ke­lijk een stren­gere vorm van het Cisterciënzers monas­tieke leven volg­den. De orde werd in 1664 opgericht in La Trappe in Frank­rijk, wat leidde tot de naam Trap­pis­ten.

    Doelen en Missies

    De Trap­pis­ten en Trappistinnen volgen de regel van Sint-Bene­dic­tus, met een bij­zon­dere nadruk op stille con­tem­pla­tie, gebed, arbeid en ge­meen­schapsleven. Ze leven volgens het motto "ora et labora" (bid en werk), waarbij zowel het gebedsleven als het arbeid in een gees­te­lij­ke ge­meen­schap centraal staan.

    • Con­tem­pla­tief leven: Het leven van Trap­pis­ten is groten­deels geïso­leerd en gewijd aan gebed, medi­ta­tie en stilte. Dit stelt hen in staat om zich te concentreren op hun spi­ri­tu­ele groei en hun relatie met God.

    • Arbeid: Naast gebed zijn de Trap­pis­ten ook betrokken in ver­schil­lende arbeids­vor­men, zoals land­bouw, ambachten, of het maken van producten zoals bier (Trap­pis­tenbier), kaas en kaarsen. Het werk is een manier om hun ge­meen­schappen te onder­steunen en tege­lijk hun spiri­tua­li­teit te ver­die­pen.

    Kledij

    • Trap­pis­ten dragen een een­vou­dige bruine pij met een kap en een witte scapulier (een soort sch­ou­der­bedek­king), wat hen on­der­scheidt van andere reli­gi­euze ge­meen­schappen. Deze een­vou­dige kledij weer­spie­gelt hun keuze voor eenvoud en nede­rig­heid.

    Trappistinnen (Vrouwen)

    • Trappistinnen zijn de vrouwe­lijke tak van de Cisterciënzers van de Strikte Obser­vantie. Ze volgen dezelfde regels als de manne­lijke Trap­pis­ten, maar leven in vrouwe­lijke kloosters, vaak ge­schei­den van de manne­lijke ge­meen­schappen.

    • Ze leggen dezelfde geloften van armoede, kuis­heid en ge­hoor­zaam­heid af en lei­den een even­eens con­tem­pla­tief leven, met gebed en werk als basis van hun bestaan.

    • Trappistinnen zijn meestal actief in het gebed, maar kunnen ook bijdragen aan de arbeid in hun ge­meen­schap, bij­voor­beeld door het maken van kaarsen, het kweken van planten of het produceren van goe­de­ren om hun klooster te onder­hou­den.

    Heden en Ac­ti­vi­teiten

    • De Trap­pis­ten zijn we­reld­wijd te vin­den, met kloosters in ver­schil­lende delen van Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika.

    • Ze zijn vooral bekend om hun Trap­pis­tenbier, dat wordt gebrouwen in kloosters en we­reld­wijd ge­waar­deerd wordt voor zijn kwali­teit. Er zijn strikte regels voor de productie van Trap­pis­tenbier, en het moet wor­den gebrouwen door monniken in een klooster om de naam Trap­pis­tenbier te mogen dragen.

    • Veel Trap­pis­ten­kloos­ters zijn zelfvoor­zienend en leveren een bijdrage aan hun ge­meen­schap door verkoop van producten of door retreats en gees­te­lij­ke be­ge­lei­ding aan te bie­den.

    Spiri­tua­li­teit

    De spiri­tua­li­teit van de Trap­pis­ten is sterk gericht op stilte, gebed en gedeeld leven. Ze be­na­druk­ken het belang van inner­lijke stilte als manier om dichter bij God te komen en te groeien in geloof. Het leven in ge­meen­schap helpt hen om hun spiri­tua­li­teit te ver­die­pen en hun roe­ping als volgelingen van Christus te vervullen.

    In de loop der jaren zijn de Trap­pis­ten een ge­res­pec­teerde ge­meen­schap gewor­den, zowel voor hun spi­ri­tu­ele diepgang als voor hun bijdragen aan de samen­le­ving via hun producten en sociale be­trok­ken­heid.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose