Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Traditionis Custodes

    Traditionis Custodes is een motu proprio van paus Fran­cis­cus, ge­pu­bli­ceerd op 16 juli 2021. De titel betekent "Bewakers van de Traditie" en het do­cu­ment heeft betrek­king op de vie­ring van de Latijnse Tri­den­tijnse Mis (de vorm van de mis die werd gebruikt vóór de her­vor­mingen na het Tweede Vati­caans Concilie). Paus Fran­cis­cus besloot in dit motu proprio stren­gere regels in te voeren met betrek­king tot het gebruik van de tra­di­tio­nele li­tur­gie, die in de volksmond de "Tri­den­tijnse Mis" wordt genoemd, en de bre­dere toela­ting van de zoge­naamde oude ritus in de Kerk.

    Hoofd­pun­ten

    • Beper­kingen voor de vie­ring van de oude ritus: Paus Fran­cis­cus stond, in tegen­stel­ling tot zijn voor­gan­ger paus Bene­dic­tus XVI, niet open voor een bre­dere versprei­ding van de oude ritus. Traditionis Custodes bepaalt dat het gebruik van de oude ritus niet lan­ger zo breed mag wor­den verspreid. Pries­ters kunnen de Tri­den­tijnse Mis alleen nog vieren als ze daartoe de toestem­ming hebben van hun bis­schop, en de vie­rin­gen moeten wor­den gehou­den in speciaal daarvoor aangewezen kerken.

    • Eisen voor bis­dom­men: Het motu proprio legt de verant­woor­de­lijk­heid bij de plaat­se­lijke bis­schop­pen om het gebruik van de oude ritus te reguleren. Bis­schop­pen moeten toezien op de nale­ving van de richt­lijn en zijn bevoegd om de vie­ring van de oude ritus in hun bisdom te beperken of te verbie­den als ze dat nodig achten.

    • Nieuwe nadruk op de een­heid van de Kerk: Paus Fran­cis­cus bena­drukt in Traditionis Custodes dat de een­heid van de Kerk van cruciaal belang is. Het do­cu­ment stelt dat de brede toestem­ming voor de Tri­den­tijnse Mis een gevaar voor de een­heid van de Kerk kan vormen, aangezien het een pa­ral­lel­le li­tur­gische traditie zou kunnen creëren die de autori­teit van de li­tur­gische her­vor­mingen na het Tweede Vati­caans Concilie in twijfel trekt.

    • Oproep tot vernieu­wing: Paus Fran­cis­cus herhaalt het belang van de li­tur­gische her­vor­mingen die zijn doorge­voerd na het Tweede Vati­caans Concilie, en roept de gelo­vi­gen en pries­ters op om de Novus Ordo (de nieuwe mis) te omarmen als de offi­cië­le li­tur­gie van de Kerk. Het do­cu­ment bena­drukt dat de li­tur­gische vernieu­wingen bedoeld zijn om de Kerk meer inclusief te maken, en de richt­lijn van de Kerk te ver­ster­ken.

    • Reactie op de beslis­sing van paus Bene­dic­tus XVI: Traditionis Custodes annuleert de vrij­he­den die wer­den verleend door het motu proprio Summorum Pontificum (2007), dat onder paus Bene­dic­tus XVI werd uitge­ge­ven en dat het gebruik van de oude ritus toeliet voor een bre­dere groep van gelo­vi­gen. Paus Fran­cis­cus maakt met Traditionis Custodes een einde aan de uit­zon­de­ringen die Bene­dic­tus had toe­ge­staan, door het gebruik van de oude ritus in grotere mate te beperken.

    Doelen van Traditionis Custodes

    1. Eendui­dig­heid in de li­tur­gie: Het do­cu­ment wil zorgen voor een grotere een­heid in de li­tur­gische vie­rin­gen binnen de Kerk, waarbij de nadruk ligt op de li­tur­gische her­vor­mingen van het Tweede Vati­caans Concilie.

    2. Beper­kingen voor de versprei­ding van de oude ritus: Het gebruik van de oude mis is beperkt tot spe­ci­fie­ke gevallen waar pries­ters en gelo­vi­gen toestem­ming hebben van de bis­schop.

    3. Erken­ning van de rol van de bis­schop: De verant­woor­de­lijk­heid voor de regule­ring van de oude ritus ligt bij de plaat­se­lijke bis­schop­pen, die mogen beslissen over het gebruik ervan binnen hun bisdom.

    Traditionis Custodes heeft gemengde reacties opge­roe­pen, zowel po­si­tie­ve als negatieve. Som­mi­ge gelo­vi­gen zien het als een nood­za­ke­lijke stap om de een­heid van de Kerk te bewaren, terwijl anderen het ervaren als een beper­king van hun li­tur­gische vrij­heid en als een ver­min­de­ring van de rijkdom van de traditie van de Kerk.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose