Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Summorum Pontificum

    Summorum Pontificum is een motu proprio uitge­ge­ven door paus Bene­dic­tus XVI op 7 juli 2007. De volle­dige titel is "Summorum Pontificum: Over het gebruik van de Romeinse ritus in de vorm die werd gebruikt vóór de li­tur­gische her­vor­mingen van het Tweede Vati­caans Concilie".

    Dit motu proprio regelt het gebruik van de Tri­den­tijnse Mis (ook wel de oude mis of de Latijnse Mis genoemd), die werd gebruikt vóór de li­tur­gische her­vor­mingen van het Tweede Vati­caans Concilie. Het was een be­lang­rijke stap in de her­waar­de­ring en het toe­gan­ke­lijk maken van de oudere li­tur­gische vorm van de Katho­lieke Kerk, die in de loop der jaren steeds min­der werd gebruikt na de invoe­ring van de Novus Ordo (de nieuwe Mis) na het Concilie.

    Hoofd­pun­ten

    • Vrij­heid voor pries­ters om de oude ritus te vieren: Paus Bene­dic­tus XVI stelde met Summorum Pontificum dat elke pries­ter de vrij­heid had om de Tri­den­tijnse Mis te vieren zon­der voor­af­gaande toestem­ming van de bis­schop, zolang hij zich vasthield aan de normen van de oude ritus. Dit gaf een bre­dere toegang tot de oude mis voor zowel pries­ters als gelo­vi­gen die de voor­keur gaven aan deze li­tur­gische vorm.

    • Herstel van de Tri­den­tijnse Mis als “extraordinary form”: Paus Bene­dic­tus stelde de Tri­den­tijnse Mis offi­cieel voor als de "extraordinary form" van de Romeinse ritus, terwijl de Novus Ordo de "ordinary form" werd. Dit gaf de oude ritus een formele plaats naast de nieuwe li­tur­gische vorm, wat de moge­lijk­heid bood voor gelo­vi­gen en pries­ters om beide vormen te gebruiken.

    • Toegang tot de oude ritus voor gelo­vi­gen: Het motu proprio stond gelo­vi­gen toe om de Tri­den­tijnse Mis te volgen als ze dat wensten. Als een pa­ro­chie het verzoek had om de oude ritus te gebruiken, moest de bis­schop mee­werken en zorgen voor een geschikte rege­ling, zoals het aan­wij­zen van een pries­ter die de oude ritus zou kunnen vieren.

    • Tegen­gaan van mis­ver­stan­den: Paus Bene­dic­tus XVI bena­drukte in het motu proprio dat de beslis­sing om de oude ritus te gebruiken niet bedoeld was als een tegenstand tegen de her­vor­mingen van het Tweede Vati­caans Concilie, maar eer­der als een manier om de rijke traditie van de Kerk te behou­den. Het moest de een­heid binnen de Kerk ver­ster­ken, niet ver­de­len.

    • Herstel van de balans: Paus Bene­dic­tus bena­drukte dat het herstel van de oude ritus de katho­lieke traditie ver­sterkte en de li­tur­gische rijkdom van de Kerk verrijkte. Het was geen afwij­zing van de nieuwe ritus, maar een manier om de Kerk dichter bij haar his­to­rische wor­tels te brengen.

    Bete­ke­nis

    Summorum Pontificum wordt vaak gezien als een be­lang­rijke stap in de poging om een evenwicht te vin­den tussen de ver­schil­lende li­tur­gische tradities binnen de Katho­lieke Kerk. Het gaf de moge­lijk­heid om de oude ritus opnieuw te omarmen, terwijl het tege­lijker­tijd de waarde van de li­tur­gische her­vor­mingen van het Tweede Vati­caans Concilie erkende. Dit motu proprio zorgde voor een hernieuwde belang­stel­ling voor de Tri­den­tijnse Mis, vooral onder gelo­vi­gen die gehecht waren aan de oude ritus en de sfeer van de pre-con­ci­liaire li­tur­gie.

    Het do­cu­ment was ook be­lang­rijk omdat het bepaalde dat de oude ritus niet alleen door een kleine min­der­heid van de gelo­vi­gen werd ge­waar­deerd, maar dat deze ritus voor alle gelo­vi­gen een legitieme uitdruk­king van het katho­lieke geloof was. Paus Bene­dic­tus XVI zag dit als een manier om de diver­si­teit binnen de li­tur­gische praktijk te omarmen zon­der afbreuk te doen aan de een­heid van de Kerk.

    Opvol­ging

    Summorum Pontificum werd later op een meer restrictieve manier aan­ge­past door paus Fran­cis­cus in 2021 met het motu proprio "Traditionis Custodes", waarin stren­gere regels wer­den inge­voerd voor het gebruik van de oude ritus, inclusief de vereiste toestem­ming van de bis­schop voor de vie­ring van de Tri­den­tijnse Mis.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose