Stille Omgang
foto: Wim Koopman
De Stille Omgang in Amsterdam is een jaarlijkse processie die wordt gehouden op de nacht van de vrijdag vóór de derde zondag van de vastentijd (meestal in maart). Het is een belangrijke traditie binnen de katholieke gemeenschap in Nederland. Deze gebeurtenis herdenkt een mirakel dat in 1345 in de stad plaatsvond, waarbij het Heilig Sacrament, dat per ongeluk werd laten vallen, zichtbaar bleef als het "bloeden van Christus" en als wonder werd beschouwd.
Tijdens de Stille Omgang lopen duizenden mensen in stilte door de stad. Het is een vorm van stille meditatie en gebed, waarbij de deelnemers reflecteren op het lijden van Christus. Het is dus een ingetogen en eerbiedige gebeurtenis, zonder muziek of andere versieringen, vandaar de naam Stille Omgang.
Route
De processie begint bij de Bijlmerkapel (Sint-Jozefkerk) en eindigt bij de Kathedraal van de Heilige Nicolaas. Onderweg wordt op een aantal plaatsen stilgestaan voor gebed en reflectie, onder andere bij de Mirakelkolom op het Rokin en bij de lantaarn in de Kalverstraat.
Meer info
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam