Sila-stip
De SILA-stip, officieel bekend als de "Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie", was een systeem dat in Nederland werd gebruikt door kerken om hun ledenadministratie te beheren. Het werd vooral ingezet door protestantse en katholieke kerken om gegevens van kerkleden (zoals doop, huwelijk, en overlijden) te registreren en te delen. De SILA-stip zelf verwijst naar een kleine markering (een "stip") die in de Basisregistratie Personen (BRP) werd geplaatst om aan te geven dat iemand lid was van een kerk die bij SILA was aangesloten. Dit maakte het mogelijk dat kerken automatisch werden geïnformeerd over wijzigingen in de burgerlijke stand van hun leden, zoals een verhuizing of overlijden.
Afgeschaft in 2016
Nee, de SILA-stip wordt sinds 2016 niet meer gebruikt. Hier is wat er gebeurd is:
- Afschaffing in 2016: De SILA-stip is officieel afgeschaft per 1 januari 2016. Dit gebeurde in het kader van de Wet BRP (Basisregistratie Personen), die de oude Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) verving. Een belangrijke reden voor de afschaffing was de privacywetgeving. Het automatisch delen van persoonsgegevens met kerken via de SILA-stip werd gezien als een inbreuk op de privacy, vooral omdat niet alle kerkleden hiervan op de hoogte waren of hiervoor expliciete toestemming hadden gegeven. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in 2018 van kracht werd, versterkte deze ontwikkeling nog verder.
- Huidige situatie: Kerken die vroeger gebruikmaakten van SILA moeten nu zelf hun ledenadministratie bijhouden zonder automatische updates vanuit de BRP. Sommige kerken hebben hun eigen systemen ontwikkeld of maken gebruik van moderne software voor ledenbeheer, zoals LRP (Ledenregistratie Protestantse Kerk) voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Leden moeten nu vaak zelf wijzigingen doorgeven aan hun kerk, zoals een adreswijziging.
- Uitzonderingen: Er zijn geen officiële uitzonderingen waarbij de SILA-stip nog wordt gebruikt. De functie van de SILA-stip is volledig vervallen, en de stichting SILA zelf is opgeheven. Wel kunnen sommige oudere kerkleden of kerkelijke administrateurs de term nog gebruiken in informele zin, maar dit heeft geen juridische of praktische betekenis meer.
Redenen voor afschaffing
De afschaffing kwam voort uit een combinatie van factoren:
- Privacyzorgen: Het automatisch delen van gegevens werd steeds problematischer in het licht van strengere privacywetten.
- Secularisatie: Met de afname van het aantal kerkleden in Nederland werd het systeem minder relevant.
- Technologische vooruitgang: Kerken konden overstappen op eigen digitale systemen, waardoor de SILA-stip overbodig werd.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam