Sacramentskapel
Een sacramentskapel is een speciale ruimte binnen een kerk, meestal een zijbeuk of een afzonderlijke kapel, die gewijd is aan het bewaren en vereren van het Heilig Sacrament, ook wel de geconsacreerde hostie genoemd. Dit is in de katholieke traditie het brood dat tijdens de eucharistieviering verandert in het lichaam van Christus. De sacramentskapel biedt een rustige plek voor gelovigen om te bidden en te reflecteren in de aanwezigheid van het sacrament.
Vaak wordt het Heilig Sacrament in een tabernakel bewaard, een versierde kist of kast die prominent in de kapel staat. Boven of bij het tabernakel brandt meestal een rood lampje, de zogenaamde godslamp, als teken dat het sacrament aanwezig is. In sommige kerken, zoals de Dominicanenkerk in Zwolle, kan een sacramentskapel ook een historische of bijzondere functie hebben, zoals het tentoonstellen van relieken of het dienen als focuspunt tijdens specifieke vieringen.
De term komt van "sacrament" (het Heilig Sacrament) en "kapel" (een kleine gebedsruimte), en het is een plek die vaak sober maar met reverence is ingericht, passend bij de heilige betekenis ervan. In de context van de tour van Thomas van Aquino’s relieken zou een sacramentskapel bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om de reliek te vereren, naast de reguliere functie van eucharistische aanbidding.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam