Rozenkrans en Rozenhoedje
Een Rozenkrans is een gebedssnoer dat voornamelijk wordt gebruikt binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het bestaat uit een koord of ketting met kralen die in een specifieke volgorde zijn gerangschikt. Deze kralen worden gebruikt om gebeden te tellen, met name het ‘Weesgegroet’, het ‘Onze Vader’ en andere gebeden die deel uitmaken van de rozenkransdevotie.
Structuur van een Rozenkrans
Een traditionele Rozenkrans heeft:
- vijf tientjes: Groepen van tien kleine kralen, waarbij elk tientje staat voor een reeks van tien Weesgegroeten.
- Grote kralen: Tussen de tientjes, bedoeld voor het bidden van het Onze Vader.
- Een kruisje: Aan het uiteinde, waarmee vaak het gebed begint, zoals het maken van het kruisteken en het bidden van de Geloofsbelijdenis.
- Een medaille of extra kralen: Dit verbindt het kruisje met de rest van de krans en wordt gebruikt voor aanvullende gebeden.
Gebruik
De Rozenkrans wordt gebeden terwijl je mediteert over de ‘mysteries’ uit het leven van Jezus Christus en de Maagd Maria. Deze mysteries zijn onderverdeeld in vier reeksen:
- Blijde geheimen
- Droevige geheimen
- Glorievolle geheimen
- Geheimen van het Licht (later toegevoegd door paus Johannes Paulus II)
Het bidden van de Rozenkrans is een vorm van devotie, vaak gericht op Maria, en wordt gezien als een manier om het leven van Jezus te overwegen, spirituele rust te vinden en dichter bij God te komen.
Rozenkrans en Rozenhoedje
- Rozenhoedje = 5 tientjes (één reeks geheimen)
- Volledige rozenkrans = 20 tientjes (alle geheimen)
Etymologie
De naam ‘Rozenkrans’ komt van het Latijnse rosarium, wat ‘rozenkrans’ of ‘rozentuin’ betekent. Symbolisch worden de gebeden gezien als een spirituele krans van rozen die aan Maria wordt aangeboden.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam