Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Rituale Romanum

    Rituale Romanum

    Het Rituale Romanum is een katho­liek li­tur­gisch boek dat de rituelen en gebe­den bevat die nodig zijn voor ver­schil­lende sacra­menten en reli­gi­euze han­de­lin­gen binnen de Katho­lieke Kerk. Het is een be­lang­rijk onder­deel van de li­tur­gische traditie van de Kerk en wordt gebruikt door pries­ters, diakenen en andere gees­te­lij­ken bij de uit­voe­ring van sacra­men­tele han­de­lin­gen.

    Inhoud en Doel

    Het Rituale Romanum bevat formules en in­struc­ties voor de uit­voe­ring van ver­schil­lende rituelen, waar­on­der:

    1. Sacra­menten:

      • Doop: De teksten voor de doop­cere­mo­nie, zowel voor kin­de­ren als vol­was­se­nen.

      • Huwe­lijk: De gebe­den en rituelen voor de huwe­lijks­vie­ring.

      • Biecht (Sacra­ment van Boete): De formu­le­ringen voor het absolutie­ge­bed en de andere delen van de biecht.

      • Zie­ken­zal­ving (Olie van de Zieken): Het ritueel voor het zalven van de zieke met heilige olie.

      • Heilige Orde: De rituelen voor de wij­ding van pries­ters, diakenen en andere gees­te­lij­ke ambten.

    2. Bepaalde gebe­den en ze­ge­ningen:

      • Het bevat de gebe­den voor begrafenisrituelen en de ze­ge­ningen van ver­schil­lende objecten, zoals kerkgewa­den, wijn of wijnvaten, en huizen.

    3. Andere Li­tur­gische Han­de­lin­gen:

      • Het Rituale Romanum bevat ook richt­lijn voor andere li­tur­gische han­de­lin­gen zoals bles­sings (ze­ge­ningen), exorcismen en rituelen voor het bid­den van de zieken.

    Ge­schie­de­nis en Ont­wik­ke­ling

    Het Rituale Romanum werd voor het eerst uitge­ge­ven in 1614 onder paus Paulus V. Het was bedoeld om de li­tur­gische uniformi­teit te bevor­de­ren in de Katho­lieke Kerk, vooral na de bepa­lin­gen van het Concilie van Trente (1545-1563), dat de her­zie­ning en regule­ring van de li­tur­gische praktijken binnen de Kerk bevor­derde.

    Het boek werd gedurende de eeuwen herzien en aan­ge­past. De meest recente editie werd ge­pu­bli­ceerd in 1962, vlak voor de grote ver­an­de­ringen in de Kerk die volg­den op het Second Vaticanum (1962-1965). Na het Tweede Vati­caans Concilie wer­den veel li­tur­gische rituelen aan­ge­past en wer­den de vernauwde Latijnse formu­le­ringen aan­ge­past aan de volkstaal. Dit werd moge­lijk door de uitgave van de nieuwe mis­boeken en de her­zie­ning van andere li­tur­gieën, maar het Rituale Romanum bleef voor som­mi­ge sacra­menten en rituelen essentieel.

    Gebruik in de Kerk

    Het Rituale Romanum wordt nog steeds gebruikt door pries­ters, vooral voor rituelen die niet vaak wor­den gevierd, zoals exorcisme of de zal­ving van de zieken. Het is ook van belang voor het doopritueel, de begrafenisrituelen en de heilige orden.

    In som­mi­ge gevallen wordt het Rituale Romanum nog steeds in de Latijnse versie gebruikt, hoewel de volkstaal nu ook vaker wordt toegepast, vooral na de her­vor­mingen van het Tweede Vati­caans Concilie.

    Kortom, het Rituale Romanum blijft een fun­dament van de katho­lieke li­tur­gische praktijk, dat pries­ters en gees­te­lij­ken helpt de sacra­menten en andere rituelen op de juiste manier uit te voeren.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose