Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Reformatie en contrareformatie

    De Re­for­ma­tie en de Contrare­for­ma­tie waren twee be­lang­rijke his­to­rische bewe­gingen die de chris­te­lijke wereld in de 16e eeuw diep­gaand beïn­vloed­den.

    De Re­for­ma­tie (1517-1648):

    De Re­for­ma­tie was een reli­gi­euze, sociale en poli­tieke bewe­ging die begon met Maarten Luther in 1517, toen hij zijn 95 stellingen op de deur van de Slot­kerk in Witten­berg spijkerde. Deze stellingen waren gericht tegen de misstan­den binnen de Katho­lieke Kerk, vooral de verkoop van aflaten (een vorm van ver­ge­ving voor zon­den). De Re­for­ma­tie leidde tot de split­sing van de Rooms-Katho­lieke Kerk en het ontstaan van ver­schil­lende pro­tes­tantse stro­mingen.

    Be­lang­rijke kenmerken van de Re­for­ma­tie:

    • Luthers leer: Luther bena­drukte recht­vaar­di­ging door geloof alleen (sola fide), gezag van de Schrift (sola scriptura), en de afwij­zing van de pau­se­lijke autori­teit.
    • Andere her­vormers: Naast Luther waren er andere be­lang­rijke figuren zoals Jean Calvin en Ulrich Zwingli, die het pro­tes­tantisme ver­der ont­wik­kel­den, elk met hun eigen visie op het chris­te­lijke geloof.
    • De versprei­ding van het pro­tes­tantisme: De Re­for­ma­tie leidde tot de opkomst van ver­schil­lende pro­tes­tantse kerken, zoals de Lutherse, Calvinis­tische en Angli­caanse kerken, die zich afzetten van de Katho­lieke Kerk.

    De Contrare­for­ma­tie (1545-1648):

    De Contrare­for­ma­tie (of Catho­lieke Hervor­ming) was de reactie van de Katho­lieke Kerk op de Re­for­ma­tie. Het was een periode van interne her­vor­mingen binnen de Kerk en pogingen om verloren terrein terug te winnen tegen de pro­tes­tantse bewe­gingen.

    Be­lang­rijke kenmerken van de Contrare­for­ma­tie:

    • Het Concilie van Trente (1545-1563): Dit concilie werd bijeen ge­roe­pen door de Katho­lieke Kerk om de leer te zuiveren en de misstan­den aan te pakken die door de pro­tes­tan­ten waren aangeklaagd. Het concilie beves­tigde de katho­lieke doctrines, zoals de transsubstantiatie (het geloof dat het brood en de wijn in de eucha­ris­tie daad­wer­ke­lijk het lichaam en bloed van Christus wor­den), en herbeves­tigde de autori­teit van de paus.
    • Hervor­mingen binnen de Kerk: De Katho­lieke Kerk voerde be­lang­rijke her­vor­mingen door, zoals de oprich­ting van de Jezuïetenorde (gesticht door Ignatius van Loyola), die zich richtte op onder­wijs, zen­ding en het bestrij­den van ketterijen.
    • De strijd tegen pro­tes­tantisme: De Katho­lieke Kerk voerde een actieve strijd tegen de pro­tes­tan­ten, zowel via diplomatie als door middel van de Inquisitie en de Index van Verbo­den Boeken.

    De Re­for­ma­tie en de Contrare­for­ma­tie waren dus twee tegen­ge­stelde bewe­gingen: de Re­for­ma­tie leidde tot de breuk van veel chris­te­nen met de Katho­lieke Kerk, terwijl de Contrare­for­ma­tie probeerde de autori­teit van de Kerk te her­stel­len en het pro­tes­tantisme tegen te gaan. Beide bewe­gingen had­den diep­gaande gevolgen voor de reli­gi­euze, sociale en poli­tieke struc­tu­ren van Europa.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose