Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Querida Amazonia

    Querida Amazonia is een apos­to­lische exhor­ta­tie van paus Fran­cis­cus, ge­pu­bli­ceerd op 12 februari 2020. De titel betekent "Geliefde Amazonia" en het do­cu­ment volgt op de Synode van de Amazonen die in 2019 plaatsvond. Het richt zich op de uit­dagingen en de noden van de regio van de Amazone, maar ook op de bre­dere kwesties van eco­lo­gie, cultuur en sociale recht­vaar­dig­heid die rele­vant zijn voor de wereld als geheel.

    Hoofd­pun­ten

    • De schoon­heid en het belang van de Amazone: Paus Fran­cis­cus begint Querida Amazonia door de unieke eco­lo­gische, culturele en spi­ri­tu­ele waarde van de Amazone-regio te erkennen. De Amazone is een be­lang­rijke regio voor de wereld, zowel van­wege de biodiver­si­teit als de rol die het speelt in de bescher­ming van het milieu. Paus Fran­cis­cus bena­drukt dat de bescher­ming van de Amazone een mondiale verant­woor­de­lijk­heid is.

    • Verant­woor­de­lijk­heid voor de aarde en eco­lo­gische ge­rech­tig­heid: Een van de be­lang­rijk­ste thema's van Querida Amazonia is de bescher­ming van de natuur en het milieu. Paus Fran­cis­cus herinnert de wereld eraan dat de Amazone een vitale rol speelt in het reguleren van het wereld­kli­maat en het behoud van de biodiver­si­teit. Hij bena­drukt de nood­zaak om het milieu te be­scher­men tegen de bedrei­gingen van ontbos­sing, mijn­bouw en de uitbui­ting van na­tuur­lijke hulp­bronnen. De exhor­ta­tie roept de inter­na­tio­nale ge­meen­schap op om de eco­lo­gische schuld te erkennen en actie te onder­ne­men voor de bescher­ming van de natuur.

    • Culturele en sociale dimensie van de regio: Paus Fran­cis­cus bena­drukt de rijkdom van de inheemse culturen in de Amazone. Hij wijst erop dat de culturele waar­den van de inheemse volkeren, zoals hun respect voor de natuur, be­lang­rijke lessen kunnen bie­den voor de rest van de wereld. De exhor­ta­tie roept op tot respect voor de rechten van de inheemse volkeren en hun tra­di­tio­nele kennis en ge­woon­ten, en pleit voor een einde aan de uitbui­ting en margi­na­li­sa­tie van deze ge­meen­schappen.

    • Pas­to­rale zorg en evangeli­sa­tie in de Amazone: In Querida Amazonia gaat paus Fran­cis­cus in op de pas­to­rale behoeften van de regio. Hij spreekt over de uit­dagingen van het evan­ge­li­se­ren in een uitgestrekt gebied met beperkte mid­de­len, waar veel ge­meen­schappen geïso­leerd zijn. Hoewel hij de pas­to­rale inzet van de Kerk in de regio waar­deert, bena­drukt hij het belang van de aanwe­zig­heid van pries­ters en de toegang tot de sacra­menten voor de gelo­vi­gen.

    • Pries­ter­lijke roe­ping en celi­baat: Paus Fran­cis­cus rea­geert op de dis­cus­sie die tij­dens de Synode van de Amazonen werd gevoerd over de moge­lijk­heid van het toelaten van getrouwde mannen tot het pries­ter­schap in afgelegen gebie­den waar er een tekort aan pries­ters is. In Querida Amazonia kiest hij ervoor om de tra­di­tio­nele discipline van het celi­baat voor pries­ters te handhaven, maar hij bena­drukt wel de nood­zaak voor een grotere inzet voor evangeli­sa­tie en de be­trok­ken­heid van leken en reli­gi­euzen in de bedie­ning in afgelegen gebie­den.

    • De "vier dromen" voor Amazonia: Paus Fran­cis­cus stelt in Querida Amazonia vier "dromen" voor de regio voor:

      1. Een sociale droom: waarin de rechten van de inheemse ge­meen­schappen wor­den erkend en waar sociale recht­vaar­dig­heid wordt bevor­derd, met een focus op het wel­zijn van de armen en de bescher­ming van hun cultuur en levens­stijl.

      2. Een eco­lo­gische droom: die de bescher­ming van het milieu, de strijd tegen ontbos­sing en de be­vor­de­ring van duur­zaam­heid omvat.

      3. Een culturele droom: waarin de culturele rijkdom van de regio wordt gevierd en de wijs­heid van de inheemse volkeren wordt erkend en ge­waar­deerd.

      4. Een ker­ke­lijke droom: waarin de Kerk haar missio­naire aanwe­zig­heid ver­sterkt, de gelo­vi­gen begeleidt en hen onder­steunt in hun spi­ri­tu­ele behoeften.

    • Oproep tot soli­da­ri­teit en samen­wer­king: Paus Fran­cis­cus roept de wereld­ge­meen­schap op om meer soli­da­ri­teit te tonen met de mensen van de Amazone en samen te werken voor hun wel­zijn en voor de bescher­ming van de regio. Hij bena­drukt de nood­zaak om ver­der te kijken dan econo­mische belangen en te streven naar duurzame en ethische oplos­singen voor de uit­dagingen waar­mee de Amazone wordt gecon­fron­teerd.

    Querida Amazonia is een pleidooi voor eco­lo­gische, sociale en pas­to­rale ver­an­de­ringen die nood­za­ke­lijk zijn voor de bescher­ming van de Amazone en de mensen die daar wonen. Het do­cu­ment roept op tot respect voor de inheemse ge­meen­schappen, de natuur en de culturele diver­si­teit van de regio, en biedt een visie voor de toe­komst van de Kerk en de wereld in de Amazone.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose