Processie
In de katholieke context is een processie een ceremoniële optocht van gelovigen die zich in een georganiseerde groep verplaatsen naar een heilige plaats of tijdens een religieuze viering. Processies zijn vaak onderdeel van liturgische feestdagen of bijzondere gelegenheden, en ze zijn een manier om geloof, devotie en gemeenschap uit te drukken.
Enkele voorbeelden van katholieke processies:
Mariaprocessie
Een mariaprocessie is een processie ter ere van de Maagd Maria, waarin gelovigen vaak een beeld van Maria dragen en bidden of zingen ter verering van haar. Dit komt veel voor in de maand mei (de Mariamaand) en op andere heilige Mariafeesten, zoals Onze Lieve Vrouw van Fatima of Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Mariaprocessies symboliseren de liefde en eerbied voor Maria, die als de moeder van Jezus een centrale rol speelt in de katholieke devotie.
Sacramentsprocessie
Een sacramentsprocessie wordt gehouden op Sacramentsdag (meestal op de laatste donderdag van mei of de eerste zondag na Pinksteren) en is een processie waarbij het Heilig Sacrament (de consecrated host) in een monstrans wordt gedragen. De monstrans is een gouden houder waarin de geconsacreerde host wordt getoond als het lichaam van Christus. Deze processie is een openlijke uiting van geloof in de Eucharistie en de aanwezigheid van Christus in het sacrament.
Palmzondagprocessie
Op Palmzondag, de zondag vóór Pasen, worden er vaak palm- of olijftakken gedragen in een processie die de intocht van Jezus in Jeruzalem herdenkt, toen mensen hem verwelkomden met palmtakken. Dit is een belangrijke processie die de start markeert van de Stille Week.
Heilig Bloedprocessie
In sommige steden, zoals in Brugge (België), wordt er op Heilig Bloedfeest een processie gehouden, waarin een relikwie van het Heilig Bloed van Christus wordt getoond. Dit is een oude traditie waarbij gelovigen het bloed van Christus vereren, dat volgens de overlevering werd bewaard na de kruisiging van Jezus.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam