







|
|
|

Patroonheilige
In de katholieke kerk is een patroonheilige (of patroon, schutspatroon of beschermheilige) een heilige die wordt vereerd als speciale beschermer of voorspreker voor een bepaalde groep mensen, plaats, beroep, activiteit of situatie. Deze traditie is diep geworteld in het katholieke geloof en komt voort uit de overtuiging dat heiligen in de hemel bij God kunnen pleiten voor de noden van de gelovigen op aarde. Gezien je eerdere vragen over katholieke onderwerpen, zoals bilocatie en Marialof, leg ik dit uit in de katholieke context met voorbeelden en betekenis.
Voorbeelden van patroonheiligen
- Personen en beroepen:
- Sint Jozef: Patroonheilige van arbeiders en vaders, vanwege zijn rol als voedstervader van Jezus en timmerman.
- Sint Lucas: Patroon van artsen en kunstenaars, omdat hij een evangelist was en traditioneel als arts en schilder wordt gezien.
- Sint Cecilia: Patroon van musici, vanwege legendes over haar gezang tijdens haar martelaarschap.
- Plaatsen:
- Sint Willibrord: Patroonheilige van Nederland, omdat hij de eerste missionaris was die het christendom naar de Lage Landen bracht (7e-8e eeuw).
- Saint Patrick: Patroon van Ierland, vanwege zijn bekering van het eiland tot het christendom.
- Situaties en noden:
- Sint Christoffel: Patroon van reizigers, omdat hij volgens de legende mensen over een rivier droeg, waaronder Jezus als kind.
- Sint Rita van Cascia: Patroon van hopeloze gevallen, vanwege haar wonderen en geduld in een moeilijk leven.
- Kerkelijke gemeenschappen:
- Sint Petrus: Patroon van de Rooms-Katholieke Kerk als geheel, als de eerste paus en "rots" waarop Jezus zijn kerk bouwde (Matteüs 16:18).
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling. Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd. © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam
|
|