Pateen
Een pateen is een plat, ondiep schaaltje dat in de Katholieke Kerk wordt gebruikt om de geconsacreerde hostie op te leggen tijdens de Eucharistieviering. Het behoort tot het liturgisch vaatwerk en wordt meestal samen met de kelk gebruikt.
Gebruik
-
Tijdens de offertorie wordt de grote hostie op de pateen gelegd en samen met de kelk naar het altaar gebracht.
-
Bij de consecratie ligt de hostie op de pateen totdat de priester haar breekt en uitdeelt.
-
Soms wordt een kleinere pateen gebruikt door misdienaars om onder de kin van de communicant te houden, zodat geen kruimels van de hostie verloren gaan.
Uiterlijk en symboliek
-
Meestal gemaakt van verguld zilver of goud, uit eerbied voor de Eucharistie.
-
Vaak eenvoudig van ontwerp, maar soms versierd met graveringen of symbolen.
-
Symboliseert de heilige en waardige omgang met het Lichaam van Christus.
De pateen is een essentieel onderdeel van de Eucharistieviering en benadrukt de eerbied waarmee de heilige hostie wordt behandeld.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam