Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Pateen

    Pateen

    Een pateen is een plat, ondiep schaaltje dat in de Katho­lieke Kerk wordt gebruikt om de geconsa­creerde hostie op te leggen tij­dens de Eucha­ris­tie­vie­ring. Het behoort tot het li­tur­gisch vaat­werk en wordt meestal samen met de kelk gebruikt.

    Gebruik

    • Tijdens de offertorie wordt de grote hostie op de pateen gelegd en samen met de kelk naar het altaar gebracht.

    • Bij de consecratie ligt de hostie op de pateen totdat de pries­ter haar breekt en uit­deelt.

    • Soms wordt een kleinere pateen gebruikt door mis­die­naars om onder de kin van de com­mu­ni­cant te hou­den, zodat geen kruimels van de hostie verloren gaan.

    Uiter­lijk en symboliek

    • Meestal gemaakt van verguld zilver of goud, uit eerbied voor de Eucha­ris­tie.

    • Vaak een­vou­dig van ontwerp, maar soms versierd met grave­ringen of symbolen.

    • Sym­bo­li­seert de heilige en waar­dige omgang met het Lichaam van Christus.

    De pateen is een essentieel onder­deel van de Eucha­ris­tie­vie­ring en bena­drukt de eerbied waar­mee de heilige hostie wordt behandeld.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose