Paasdatum
De datum van Pasen wordt bepaald volgens een bewegende datum en valt deze altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox (21 maart). Dit betekent dat de datum van Pasen elk jaar kan variëren tussen 22 maart en 25 april.
Uitleg
- Lente-equinox: Dit is het moment waarop de dag en de nacht gelijk zijn, rond 21 maart. De lente-equinox markeert het begin van de lente.
- Eerste volle maan na de lente-equinox: Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan die na 21 maart valt. Dit zorgt ervoor dat de datum van Pasen elk jaar anders is, afhankelijk van de maancyclus.
Voorbeeld
- Als de eerste volle maan na 21 maart op een zaterdag valt, dan is Pasen op de daaropvolgende zondag.
- Als de volle maan bijvoorbeeld op een donderdag valt, dan is Pasen de daaropvolgende zondag.
Deze berekening komt voort uit de besluiten die genomen werden op het Concilie van Nicaea in het jaar 325 om een uniforme datum voor Pasen vast te stellen, zodat christenen wereldwijd dezelfde datum zouden vieren.
Belang van Pasen
In de katholieke traditie is Pasen het belangrijkste feest van het christendom, omdat het de opstanding van Jezus Christus uit de dood viert, wat de kern van het christelijk geloof is. De datum van Pasen is dus niet alleen belangrijk voor de viering zelf, maar ook voor de timing van andere feestdagen in de liturgische kalender, zoals Aswoensdag en Pinksteren.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam