Onze Lieve Vrouw van Ommel
Onze Lieve Vrouw van Ommel is een genadebeeld van de Heilige Maagd Maria dat sinds de 15e eeuw wordt vereerd in het dorp Ommel (gemeente Asten), in Noord-Brabant. Ze staat bekend als de Troosteres in elke Nood en trekt jaarlijks vele pelgrims.
Geschiedenis en legende
Volgens de overlevering werd rond 1400 een klein Mariabeeldje gevonden op een weipaal tussen Asten en Ommel. Telkens wanneer het beeldje naar de kerk van Asten werd gebracht, keerde het op wonderlijke wijze terug naar de oorspronkelijke plek. Dit werd gezien als een teken dat Maria op die plek vereerd wilde worden. Er werd daarop een kapel gebouwd, die een bedevaartsoord werd.
Verering en bedevaart
Het beeldje werd eeuwenlang vereerd, ook in tijden van onderdrukking, zoals na de Vrede van Münster (1648), toen katholieke kerken werden gesloten. Het beeld werd toen tijdelijk overgebracht naar Nunhem. Toch bleef de Mariaverering in Ommel bestaan.
Het genadebeeld
Het huidige genadebeeld is een Byzantijns ivoor reliëf uit de 10e eeuw, vermoedelijk ooit onderdeel van een kostbaar evangelieboek. Hoe het precies in Ommel terechtkwam is onbekend. Het beeld wordt bewaard in een rijk versierde schrijn, ontworpen door architect Pierre Cuypers.
De kerk en het processiepark
Omdat het aantal pelgrims groeide, werd in de 19e eeuw een neogotische kerk gebouwd. Deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 1962 werd een nieuwe, moderne kerk ingewijd: de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk. Achter de kerk ligt het processiepark Mariaoord, waar jaarlijks openluchtvieringen plaatsvinden.
Bedevaarten vandaag
De meeste bedevaarten vinden plaats in de meimaand, de maand van Maria. Dan worden speciale vieringen en processies gehouden, die duizenden bezoekers trekken. Maar het hele jaar door blijft Ommel een plek van stilte, gebed en Mariaverering.
www.mariavanommel.nl
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam