Onze Lieve Vrouw van Handel
Onze Lieve Vrouw van Handel is de titel waaronder Maria wordt vereerd in het dorp Handel (gemeente Gemert-Bakel, Noord-Brabant). Het is het oudste Maria-bedevaartsoord in deze provincie en kent een eeuwenlange geschiedenis van pelgrimage en devotie.
Oorsprong en legende
Volgens de overlevering werd in de 14e eeuw een Mariabeeldje gevonden in een meidoornstruik door een herder. Op die plek zou Maria verschillende wonderen hebben verricht, waardoor de devotie groeide. De vindplaats werd gemarkeerd met een kapel, en vanaf de 15e eeuw ontstond er een vaste bedevaartstraditie.
Het genadebeeld
Het originele Mariabeeld van Onze Lieve Vrouw van Handel stelt Maria voor als een gekroonde koningin met het Kind Jezus op de arm. Ze wordt vereerd als een moeder die kracht, troost en bescherming biedt.
De bedevaartskerk en processiepark
In de 18e eeuw werd de huidige Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk gebouwd, waarin het beeld staat opgesteld. Naast de kerk ligt een groot processiepark met een openluchtaltaar, kruiswegstaties en een heilige bron. Hier vinden nog altijd jaarlijkse vieringen plaats, vooral in de meimaand.
Verering vandaag
Onze Lieve Vrouw van Handel is nog altijd een geliefde devotiefiguur. Veel mensen komen naar Handel om te bidden, een kaars op te steken of deel te nemen aan een processie. Jaarlijks trekken duizenden pelgrims naar dit Brabantse Mariaplaatsje.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam