Onze Lieve Vrouw van Eiteren
foto: China-Crisis
Onze Lieve Vrouw van Eiteren is een Mariabeeldje dat wordt vereerd in de Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein, nabij Utrecht. Het beeldje, een zogeheten sedes sapientiae (zetel der wijsheid), stelt Maria voor met het kind Jezus op schoot. Het dateert vermoedelijk uit het einde van de 12e of het begin van de 13e eeuw.
Ontdekking en geschiedenis
Tussen 1310 en 1342 werd het beeldje door slootgravers gevonden in het voormalige dorp Eiteren, dat nu onderdeel is van IJsselstein. Het werd herhaaldelijk teruggevonden op de oorspronkelijke vindplaats, wat leidde tot de bouw van een kapel ter ere van Maria. Na de Reformatie verdween de kapel, maar het beeldje bleef behouden en onderging verschillende verhuizingen. In 1936 keerde het terug naar IJsselstein en werd het geplaatst in de Mariakapel van de Sint-Nicolaasbasiliek.
Ommedracht
Elk jaar op de vierde zondag van juni vindt de Ommedracht plaats, een processie waarbij het beeldje wordt gedragen van de basiliek naar de oorspronkelijke vindplaats in Eiteren. Deze traditie trekt veel pelgrims en bezoekers.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam