Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Oecumene

    Oecumene

    Oecumene is een term die ver­wijst naar de bewe­ging naar een­heid tussen de ver­schil­lende chris­te­lijke kerken en tradities. Het komt van het Griekse woord Oikoumene, wat “de bewoonde wereld” betekent, en wordt gebruikt om het streven naar ge­meen­schap en samen­wer­king tussen alle chris­te­nen we­reld­wijd te be­schrij­ven, ongeacht hun deno­mi­na­tie of ach­ter­grond.

    Oecumene in de Katho­lieke Kerk

    In de Katho­lieke Kerk wordt oecumene gezien als een be­lang­rijk aspect van het ge­tui­ge­nis van het evan­ge­lie. De Kerk gelooft dat een­heid in Christus essentieel is, en dat gedeelde barm­har­tig­heid en liefde de kern vormen van het chris­te­lijke geloof. Het streven naar oecu­me­nische een­heid is bedoeld om de ver­deeld­heid tussen chris­te­lijke ge­meen­schappen te overbruggen, met het ultieme doel van het her­stel­len van de volle een­heid van alle chris­te­nen.

    Oecu­me­nische Bewe­ging

    De oecu­me­nische bewe­ging begon serieus te groeien in de 20e eeuw, vooral na het Tweede Vati­caans Concilie (1962-1965). Dit concilie speelde een cruciale rol in het bevor­de­ren van oecumenisme binnen de Katho­lieke Kerk, vooral door de ver­kla­ring Unitatis Redin­te­gratio (1964), die het belang van de dialoog en samen­wer­king met andere chris­te­lijke ge­meen­schappen bena­drukte.

    Kenmerken van Oecumene

    1. Dialoog en samen­wer­king: De oecu­me­nische bewe­ging moe­digt chris­te­lijke kerken aan om in dialoog te tre­den over be­lang­rijke kwesties zoals geloofs­be­lei­denissen, sacra­menten, en kerks­truc­tu­ren. Het doel is weder­zijds begrip en respect, ondanks verschillen.

    2. Ge­za­men­lijke ac­ti­vi­teiten: Kerken werken samen in goede werken, zoals huma­ni­taire hulp, sociale ge­rech­tig­heid, en onder­wijs. Dit helpt om de een­heid in Christus te bevor­de­ren door samen te werken aan gemeen­schap­pe­lijke doelen.

    3. Het zoeken naar gemeen­schap­pe­lijke grond: Oecumenisme richt zich op het vin­den van wat chris­te­nen gemeen hebben, zoals het geloof in Jezus Christus als Heer en het doopsel. Er wordt gestreefd naar het erkennen van de basis van het chris­te­lijk geloof en het bevor­de­ren van een­heid rond de fun­da­men­tele waar­he­den van het chris­ten­dom.

    4. Onder­zoek en edu­ca­tie: Het bevor­de­ren van oecumenisme houdt ook in dat mensen bewust wor­den van de redenen voor de ver­deeld­heid tussen chris­te­nen, en dat er manieren wor­den gezocht om de scheids­lij­nen te overbruggen door theo­lo­gische edu­ca­tie, dis­cus­sies en studie­groepen.

    Oecumene na het Tweede Vati­caans Concilie

    Het Tweede Vati­caans Concilie bena­drukte het belang van oecumene, met name in de decreet over de oecumene, Unitatis Redin­te­gratio. De Kerk erkende de waarde van andere chris­te­lijke ge­meen­schappen en verklaarde dat de Katho­lieke Kerk niet de enige weg naar de waar­heid is, maar dat Christus aanwe­zig is in andere kerken, vooral in de sacra­menten van doop en Eucha­ris­tie. Dit leidde tot een meer open hou­ding tegen­over andere chris­te­lijke tradities, inclusief de pro­tes­tantse en ortho­doxe kerken.

    Voor­uit­gang in de Oecu­me­nische Bewe­ging

    De Wereldraad van Kerken (WCC), opgericht in 1948, speelt een be­lang­rijke rol in de oecu­me­nische bewe­ging. Katho­lieke ver­te­gen­woor­digers hebben in de loop der jaren deel­ge­no­men aan dialogen met andere kerken, en er zijn ver­schil­lende gemeen­schap­pe­lijke ver­kla­ringen ondertekend die ge­za­men­lijke stand­pun­ten over geloof en sacra­menten be­na­druk­ken. Zo werd er bij­voor­beeld een ge­za­men­lijke ver­kla­ring over recht­vaar­di­ging door het geloof getekend door de Katho­lieke Kerk en de Lutherse Wereldfe­deratie in 1999, waar­mee een be­lang­rijke theo­lo­gische ver­deeld­heid werd overbrugd.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose