Noveen
Het woord ‘noveen’, in het Latijn ‘novena’, betekent ‘negen’. Een noveen is een gebed van negen opeenvolgende dagen verbonden met een bepaalde intentie, door de bidder zelf te bepalen.
Bijvoorbeeld: de genezing van een zieke, voor vrede, voor werk, om een goede uitkomst in een bepaalde situatie, om hulp tijdens een moeilijke periode, om een goede beslissing te nemen. Men kan bidden tot God, Jezus, Maria, Jozef, de Engelbewaarder of een Heilige. De oorsprong van een ‘noveen’ vinden we in de Bijbel, wanneer na de Hemelvaart van de Heer de apostelen samen met Maria bidden (Pinksternoveen) in afwachting van de Heilige Geest (vgl. Hand.1,4-14).
Noveenkaars
Omdat men niet negen dagen aan één stuk kan bidden, kan men een noveenkaars aansteken die negen dagen lang, dag en nacht, blijft branden voor een bepaalde intentie. Het is een kaars vervat in een plastic of glazen beker (met een mooie afbeelding erop) zodat er geen kaarsvet verloren gaat tijdens het branden.
Pinksternoveen
De Pinksternoveen is de gebedsperiode van negen dagen die voorafgaat aan Pinksteren, de christelijke feestdag waarop de Heilige Geest over de apostelen werd uitgestort, zoals beschreven in het Handelingen der Apostelen (Hoofdstuk 2). Het is een vorm van voorbereiding voor het ontvangen van de Heilige Geest, waarbij gelovigen zich in gebed en bezinning richten op de gaven van de Geest en op de betekenis van Pinksteren.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam