Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Nostra Aetate

    Nostra Aetate is een be­lang­rijke ver­kla­ring van het Tweede Vati­caans Concilie, gepromul­geerd op 28 ok­to­ber 1965. De volle­dige titel is "Nostra Aetate: De Ver­kla­ring over de Relaties van de Kerk tot de Niet-Chris­te­lijke Religies".

    Het do­cu­ment richt zich op de relatie tussen de Katho­lieke Kerk en de grote niet-chris­te­lijke religies, met een bij­zon­dere nadruk op het jo­den­dom en de islam. Nostra Aetate mar­keert een be­lang­rijke verschui­ving in de hou­ding van de Kerk tegen­over andere religies en bevor­dert dialoog, respect en weder­zijds begrip.

    Hoofd­pun­ten

    • Ver­hou­ding tot het jo­den­dom: Het do­cu­ment is bij­zon­der bekend van­wege de ver­kla­ring van de Kerk over haar relatie met het jo­den­dom. Nostra Aetate veroor­deelt de anti­se­mi­tisme en herinnert eraan dat de Joden de "oor­spron­ke­lijke" ge­meen­schap van God’s volk zijn. Het bena­drukt dat de dood van Jezus niet kan wor­den toege­schre­ven aan de Joden als geheel, en het legt de nadruk op de gemeen­schap­pe­lijke wor­tels van het chris­ten­dom en het jo­den­dom. Paus Johannes XXIII en de andere lei­ders van het Concilie wil­den hiermee een nieuwe relatie tussen chris­te­nen en joden tot stand brengen.

    • Respect voor andere religies: Nostra Aetate bena­drukt de waarde van andere religies en roept op tot respect voor hun spi­ri­tu­ele waar­den en praktijken. Het verklaart dat de Kerk ele­menten van waar­heid en hei­lig­heid erkent in andere religies, hoewel ze gelooft dat het chris­ten­dom de vol­heid van de waar­heid bevat.

    • De islam: Het do­cu­ment erkent de islam als een religie die haar oorsprong heeft in Abraham, net als het jo­den­dom en het chris­ten­dom. Het bena­drukt de gemeen­schap­pe­lijke kenmerken van de islam en het chris­ten­dom, zoals het geloof in één God en de ver­ering van de profeten, waar­on­der Abraham en Jezus, hoewel de islam Jezus als een profeet en niet als de Zoon van God beschouwt. Het roept op tot respect en vriend­schap tussen chris­te­nen en moslims.

    • Andere niet-chris­te­lijke religies: Nostra Aetate spreekt ook over andere religies zoals het hindoeïsme en boeddhisme, en bena­drukt dat de Kerk open­staat voor de verken­ning van de waar­heid en wijs­heid die in deze religies te vin­den is. Het do­cu­ment roept chris­te­nen op om met respect en begrip om te gaan met mensen van andere geloofs­over­tui­gingen en om samen te werken voor wereld­vre­de.

    • Dialoog en samen­wer­king: Nostra Aetate roept op tot interreli­gi­euze dialoog en samen­wer­king in een geest van respect en vriend­schap. Het bena­drukt dat de Kerk zich moet inzetten voor vrede, ge­rech­tig­heid en het bevor­de­ren van de men­se­lijke waar­dig­heid, samen met mensen van ver­schil­lende religies.

    Bete­ke­nis

    Nostra Aetate was revolutionair voor de Katho­lieke Kerk omdat het een be­lang­rijke verschui­ving betekende in de hou­ding van de Kerk tegen­over andere religies. Het bena­drukte niet alleen het respect voor andere geloven, maar ook de bereid­heid om dialoog aan te gaan en samen te werken in gemeen­schap­pe­lijke doelen, zoals vrede en ge­rech­tig­heid.

    Het do­cu­ment wordt vaak beschouwd als een van de be­lang­rijk­ste do­cu­menten van het Tweede Vati­caans Concilie, vooral omdat het bijdroeg aan de normali­sa­tie van de relatie tussen chris­te­nen en joden, en de ope­ning van de Kerk naar andere wereldreligies. Het was een mijl­paal in de ont­wik­ke­ling van de ecu­me­nische en interreli­gi­euze dialoog binnen de katho­lieke Kerk.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose