







|
|
|

Nooddoop
Een nooddoop is een doop die wordt toegediend in situaties van nood of gevaar wanneer het niet mogelijk is om een priester of diaken te raadplegen. De nooddoop wordt meestal uitgevoerd wanneer er gevaar voor overlijden is, bijvoorbeeld als een baby ernstig ziek is of als iemand op het punt staat te overlijden, en de gewone doop niet snel genoeg kan worden uitgevoerd.
Kenmerken van de nooddoop
-
Doop in geval van gevaar: De nooddoop wordt gegeven wanneer het leven van een persoon in onmiddellijk gevaar is, zoals bij een ziekte, ongeval, of bijna-doodervaring, en het is niet mogelijk om een priester te raadplegen om de gebruikelijke doop rituelen uit te voeren.
-
Wie kan de nooddoop geven?
- Elke gelovige kan de nooddoop toedienen, zelfs als diegene geen priester is, mits zij het juiste intentie hebben, namelijk het doopen in de naam van de Heilige Drieëenheid (de Vader, de Zoon en de Heilige Geest).
- In de praktijk wordt meestal iemand in de nabijheid van de stervende of het zieke persoon, zoals een familielid of vriend, de doop toedienen, zolang ze de juiste formulering gebruiken.
-
Formule: De formule voor een nooddoop is simpel: de persoon die de doop geeft, gooit water over het hoofd van de persoon (of giet het) en zegt de woorden: "Ik doop u in de naam van de Vader, en de Zoon, en de Heilige Geest."
-
Geldigheid:
- De nooddoop is volledig geldig in de ogen van de Katholieke Kerk, zelfs als deze wordt uitgevoerd door iemand die geen priester of diaken is.
- Als de persoon later overleeft, kan een priester de sacramenten van bevestiging (vormsel) en eucharistie (communie) toedienen.
-
Geen vervanging voor reguliere doop: De nooddoop is geen vervanging voor een reguliere doopceremonie, maar wordt uitgevoerd in extreme gevallen waar snelheid noodzakelijk is.
Belang van de nooddoop
De nooddoop wordt beschouwd als een essentieel middel voor de redding van de ziel in gevallen waar de gebruikelijke doop niet mogelijk is vanwege omstandigheden buiten de controle van de gelovige.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling. Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd. © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam
|
|