Bisdom Haarlem-Amsterdam











Miswijn

Miswijn is de speciale wijn die in de katho­lieke Kerk wordt gebruikt bij de Eucha­ris­tie­vie­ring. Tijdens de consecratie in de mis veran­dert deze wijn door de transsubstantiatie in het Bloed van Christus.

Kenmerken van miswijn

  • Zuiver natuurproduct → Moet gemaakt zijn van pure druivenwijn, zon­der toevoe­gingen zoals suiker of smaak­stof­fen.
  • Meestal rood of wit → Beide varianten zijn toe­ge­staan, hoewel rode wijn vaak sym­bo­li­scher wordt geacht van­wege de gelijkenis met bloed.
  • Laag alcoholpercentage → Vaak tussen 12-15%, maar mag niet wor­den aangelengd met water (behalve bij de li­tur­gische han­de­ling zelf).

Gebruik in de mis

  1. Pre­sen­ta­tie op het altaar → De pries­ter bereidt de kelk voor met wijn en een klein beetje water.
  2. Consecratie → Tijdens de woor­den van de in­stel­ling veran­dert de wijn in het Bloed van Christus.
  3. Communie → Soms drinken ook de gelo­vi­gen uit de kelk, af­han­ke­lijk van de li­tur­gische traditie.

Waarom speciale wijn?

  • Moet aan ker­ke­lijke voor­schriften voldoen, zodat het geschikt is voor de Heilige Eucha­ris­tie.
  • Sym­bo­li­seert de wijn die Jezus gebruikte tij­dens het Laatste Avondmaal.
  • Wordt vaak geleverd door ge­spe­cia­li­seerde wijnproducenten met goed­keu­ring van de Kerk.

Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose