Missio
De term missie verwijst naar de zending of opdracht om het evangelie te verkondigen en de Kerk uit te breiden. Het komt van het Latijnse woord missio, wat zending of opdracht betekent. Deze term wordt vooral gebruikt om de missiewerkzaamheden van de Kerk te beschrijven, die zowel intern als extern gericht zijn op het verspreiden van het christelijk geloof.
Belang van Missio
-
Missie als zending: Het concept van missio is gebaseerd op de zending van de apostelen door Jezus, vooral in Mattheüs 28:19-20 waar Jezus zijn apostelen opdraagt: "Gaat dan en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen." Deze grootste zending is het fundament van de katholieke missie en wordt gezien als de roeping van de Kerk om overal ter wereld het evangelie te verkondigen.
-
Missionaire activiteiten: Missio omvat allerlei activiteiten die gericht zijn op het beseffen van het geloof in andere delen van de wereld. Dit kan variëren van geestelijke begeleiding en catechese tot humanitaire hulp en sociale projecten in gebieden die de kerkelijke aanwezigheid versterken en de geloofsgemeenschappen ondersteunen.
-
Missio als organisatie: Er zijn missieorganisaties die door de Kerk zijn opgericht om financiële steun en hulpbronnen te bieden aan missionarissen in landen die nog niet het christendom hebben aanvaard, of waar de Kerk nog niet goed vertegenwoordigd is. Een bekend voorbeeld hiervan is Missio, de wereldwijde katholieke missieorganisatie, die missiewerk steunt en coördineert.
-
Interne missie: Naast de externe missie, heeft de Kerk ook een interne missie. Dit verwijst naar de roeping van de gelovigen om getuigen van het evangelie te zijn in hun dagelijks leven, binnen hun gemeenschappen en families. Het is de missie om anderen tot geloof te brengen door persoonlijke heiligheid en goede daden.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam