Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Martelaarsboek

    Een marte­laars­boek (ook wel marte­laarsge­schrift genoemd) is een literair werk waarin de verhalen van mar­te­la­ren wor­den verzameld, ver­teld of gedo­cu­men­teerd. Het beschrijft de levens, het lij­den en de dood van mensen die hun leven hebben gegeven voor hun geloof. In de katho­lieke traditie wor­den marte­laars vaak geëerd van­wege hun ge­tui­ge­nis van geloof en de bereid­heid om hun leven op te offeren voor Christus.

    Kenmerken van een marte­laars­boek

    1. Verhalen van lij­den en dood voor het geloof: Marte­laars­boeken bevatten gedetailleerde beschrij­vingen van hoe chris­te­nen (of andere reli­gi­euze mar­te­la­ren) wer­den ver­volgd en vaak gedood van­wege hun geloofs­over­tui­gingen. Dit kan variëren van mar­telingen en fysieke folte­ring tot marte­laar­schap door publieke executie.

    2. Ver­ering van mar­te­la­ren: De marte­laars in deze boeken wor­den vaak ge­pre­sen­teerd als heiligen of voor­beel­den van deugd. Hun standvas­tig­heid in het geloof wordt geprezen, en hun verhalen dienen als in­spi­ra­tie voor andere gelo­vi­gen.

    3. Oudchris­te­lijke en mid­del­eeuwse marte­laars­boeken: Veel van de vroegste marte­laars­boeken komen uit de vroegchris­te­lijke tijd (van de 2e tot de 4e eeuw na Christus) en de mid­del­eeuwen. Deze boeken waren vaak bedoeld om geloofs­ge­tui­gen te do­cu­men­te­ren voor de toe­koms­tige gene­ra­ties van chris­te­nen.

    4. **De Acta Martyrum: Een van de bekendste soorten marte­laars­boeken is de Acta Martyrum. Dit zijn ge­schrif­ten die de verhalen van de mar­te­la­ren van de vroege Kerk bevatten. Vaak bevatten ze recht­streekse ver­slagen van hun marte­laar­schap, vaak samen­ge­steld uit oog­ge­tui­gen­ver­slagen of door andere gelo­vi­gen opgetekende tradities. Ze wor­den vaak gebruikt in de li­tur­gische vie­rin­gen van de Kerk, zoals de heilig­ver­kla­ring van mar­te­la­ren.

    5. Marte­laars­boeken als ge­tui­ge­nis van ver­vol­ging: In de context van de vroege Kerk wer­den marte­laars­boeken ook gebruikt om het lij­den van chris­te­nen te do­cu­men­te­ren in tij­den van ver­vol­ging, zoals onder de Romeinse keizers (bij­voor­beeld Nero, Diocletianus). Deze boeken hielpen om de verhalen van de chris­te­lijke mar­te­la­ren vast te leggen, wat bijdroeg aan de ver­ster­king van de Kerk en de ge­meen­schap van gelo­vi­gen.

    6. Doel en functie:

      • Ver­kon­di­ging van het geloof: Het marte­laars­boek diende vaak om het chris­te­lijke geloof te ver­ster­ken en het belang van standvas­tig­heid en volhar­ding in geloof te be­na­druk­ken.
      • Educatie: Ze fun­geer­den als edu­ca­tief ma­te­ri­aal voor gelo­vi­gen om te leren van de deugd en het voor­beeld van de mar­te­la­ren.
      • Li­tur­gische en devotionele functies: In veel gevallen wer­den marte­laars­boeken gebruikt in gebe­den en vie­rin­gen binnen de Kerk.

    Bekende voor­beel­den van marte­laars­boeken

    1. "Acta Sanctorum": Een beroemde ver­za­me­ling van heiligenlevens, inclusief mar­te­la­ren, werd in de 17e eeuw ge­pu­bli­ceerd door de Bollandisten (een groep jezuïeten). Het bevat verhalen van heiligen, waar­on­der mar­te­la­ren, met veel his­to­rische details over hun leven en lij­den.

    2. "De Marte­laars van Lyon": Dit is een vroege chris­te­lijke tekst die het marte­laar­schap van chris­te­nen in Lyon beschrijft, die in de 2e eeuw onder keizer Marcus Aurelius wer­den ver­volgd.

    3. "De Acta Martyrum": Dit is een ver­za­me­ling van de actie­boeken van de vroege chris­te­lijke mar­te­la­ren. Deze boeken geven een gedetailleerd ver­slag van de ver­vol­gingen, mar­telingen en dood van chris­te­lijke mar­te­la­ren uit de 2e tot 4e eeuw na Christus.

    Bete­ke­nis van marte­laars­boeken

    Marte­laars­boeken hebben grote theo­lo­gische en his­to­rische bete­ke­nis. Ze laten zien hoe de vroege chris­te­nen het marte­laar­schap als een hoogste vorm van ge­tui­ge­nis be­schouw­den, waarin de dood werd gezien als een manier om het geloof te ver­ster­ken en Christus te volgen. Ze hebben de gelo­vi­gen niet alleen ge­sterkt in tij­den van ver­vol­ging, maar zijn ook een manier geweest om de her­in­ne­ring aan het lij­den en de trouw van chris­te­lijke mar­te­la­ren door de tijd heen te bewaren.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose