Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Martelaar

    In de rooms-katho­lieke context is een marte­laar een persoon die zijn of haar leven aflegt omwille van het chris­te­lijk geloof. Het woord "marte­laar" komt van het Griekse woord "martys", wat "getuige" betekent. Een marte­laar wordt gezien als een getuige van het geloof in Christus die, vaak in tij­den van ver­vol­ging, kiest om te sterven in plaats van af te vallen van zijn of haar geloof.

    Kenmerken van een marte­laar in de katho­lieke traditie

    1. Lijden voor het geloof:
      Een marte­laar is iemand die lijdt of sterft van­wege zijn of haar chris­te­lijke over­tui­gingen. Dit kan plaats­vin­den door ver­vol­ging, zoals het wordt be­schre­ven in de vroege ge­schie­de­nis van het chris­ten­dom, waar veel chris­te­nen wer­den ver­volgd door de Romeinse over­heid van­wege hun wei­gering om afgo­den te vereren.

    2. Ge­tui­ge­nis van Christus:
      De marte­laar wordt beschouwd als een getuige van Christus, die met zijn of haar dood het chris­te­lijke geloof beves­tigt. Door hun lij­den en dood tonen mar­te­la­ren hun onwankel­ba­re trouw aan Jezus Christus.

    3. Hei­lig­heid:
      In de katho­lieke Kerk wordt het marte­laar­schap vaak beschouwd als een teken van hei­lig­heid. Het wordt gezien als een vorm van opvol­ging van Christus, die zelf het ultieme marte­laar­schap onder­ging door zijn kruisi­ging. Om deze reden wor­den mar­te­la­ren vaak als heiligen erkend, en hun feest­da­gen wor­den gevierd in de li­tur­gische kalen­der van de Kerk.

    4. Vervol­gingen in de ge­schie­de­nis:
      Gedurende de Romeinse ver­vol­gingen van de 1e tot 4e eeuw na Christus, wer­den veel chris­te­nen gedood van­wege hun wei­gering om de Romeinse goden te aanbid­den. Dit leidde tot de dood van duizen­den mar­te­la­ren, waar­van er velen later heilig wer­den verklaard. Andere periodes van ver­vol­ging, zoals de re­for­ma­tie en moderne tij­den, hebben ook mar­te­la­ren voort­ge­bracht.

    5. Bekendste voor­beel­den van mar­te­la­ren:

      • Sint Petrus: De apostel Petrus wordt vaak genoemd als een van de grootste mar­te­la­ren, omdat hij werd ge­krui­sigd in Rome, naar verluidt onder keizer Nero.
      • Sint Stephanus: De eerste chris­te­lijke marte­laar, die werd gestenigd van­wege zijn ver­kon­di­ging van het evan­ge­lie (zie Han­de­lin­gen 7:59-60).
      • Sint Lau­ren­tius: Een diaken in de vroege Kerk, die werd verbrand op het altaar van­wege zijn chris­te­lijke geloof.
    6. Marte­laar­schap in het dage­lijks leven:
      In de katho­lieke traditie is marte­laar­schap niet altijd fysiek, maar kan het ook betrek­king hebben op mensen die lij­den voor hun geloof in min­der extreme omstan­dig­he­den, zoals sociale uit­slui­ting, ge­van­ge­nisstraf, of psycho­lo­gisch lij­den omwille van hun over­tui­gingen.

    Heilig­ver­kla­ring van mar­te­la­ren

    Als iemand wordt beschouwd als marte­laar, kan dit lei­den tot hun heilig­ver­kla­ring. De roomse canoni­sa­tie­pro­ce­du­re erkent mar­te­la­ren vaak sneller dan andere kan­di­da­ten, omdat hun lij­den voor het geloof wordt gezien als een bewijs van hun hei­lig­heid. Mar­te­la­ren wor­den vaak vereerd met een feest­dag in de li­tur­gische kalen­der van de Kerk.

    Marte­laar­schap als in­spi­ra­tie

    Mar­te­la­ren wor­den in de katho­lieke Kerk vaak gezien als een voor­beeld van absolute trouw aan God en het chris­te­lijke ge­tui­ge­nis. Hun verhalen dienen als in­spi­ra­tie voor gelo­vi­gen om, zelfs in moei­lijke tij­den, trouw te blijven aan hun geloof.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose