Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Mariabedevaartplaats

    Neder­land kent een rijke traditie van Maria­bede­vaart­plaatsen, vaak verbon­den aan won­de­ren, Maria­beel­den of ver­schij­ningen. Hierbij vermel­den we enkele be­lang­rijke Maria­bede­vaart­plaatsen in Neder­land:

    ’s-Hertogen­bosch - Zoete Lieve Vrouw

    Sint-Jans­kathe­draal, ’s-Hertogen­bosch (Noord-Brabant).

    Dit is een van de populairste Maria­bede­vaart­plaatsen in Neder­land. Het beeld van de "Zoete Lieve Vrouw" (een 13e-eeuws eikenhouten Maria­beeld) trekt jaar­lijks duizen­den pelgrims. De ver­ering begon in 1380 na won­de­ren die aan het beeld wer­den toege­schre­ven.

    Heiloo - Onze Lieve Vrouw ter Nood

    Hei­lig­dom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Heiloo (Noord-Holland).

    Dit is de grootste Mariale bede­vaart­plaats van Neder­land. De ge­schie­de­nis gaat terug tot de 14e eeuw, met een put met heil­zaam water en een genade­ka­pel. Het trekt pelgrims uit het hele land.

    Handel - Onze Lieve Vrouw van Handel

    Onze-Lieve-Vrouw-ten-He­mel­op­ne­ming­kerk, Handel (Noord-Brabant).

    Dit is het oudste Maria­bede­vaarts­oord in Brabant, met een ver­ering die begon rond 1220. Een her­der vond een Maria­beeld aan een mei­doorn, en sindsdien wor­den er won­de­ren gemeld.

    Renkum - Maria van Renkum

    Onze Lieve Vrouwe ten He­mel­op­ne­ming­kerk, Renkum (Gelderland).

    Dit bede­vaarts­oord heeft een mid­del­eeuws Maria­beeld uit circa 1350. De ver­ering dateert uit de 14e eeuw en trok pelgrims van­wege won­der­lijke gebedsverho­ringen.

    Elshout - Wonder­ba­re Moeder

    Maria­ka­pel, Elshout (Noord-Brabant).

    De ver­ering begon vóór 1285, met een kapel gewijd aan Maria. Een legende ver­telt over een dors­tige boer die water kreeg van Maria, wat leidde tot de bouw van de kapel.

    Aarden­burg - Onze Lieve Vrouw met de Inktpot

    Onze-Lieve-Vrouw Hemel­vaart­kerk, Aarden­burg (Zeeland).

    Dit bede­vaarts­oord is verbon­den aan een 13e-eeuwse legende waarin Maria een on­schul­dig ver­oor­deelde man redde door zijn onschuld op perka­ment te laten schrijven.

    Kevelaer (grens­over­schrij­dend)

    Kevelaer, net over de Duitse grens bij Venlo

    Hoewel Kevelaer in Duits­land ligt, is het een be­lang­rijke bestem­ming voor Neder­landse pelgrims, vooral uit Limburg en Noord-Brabant. De ver­ering begon in 1642 rond een genade­beeld van Maria als "Troos­te­res der Bedroef­den".

    Maas­tricht - Sterre der Zee

    Onze-Lieve-Vrouwe­basi­liek, Maas­tricht (Limburg).

    Dit is een his­to­rische bede­vaart­plaats met een Maria­beeld uit de 15e eeuw, bekend als de "Sterre der Zee". Het trekt pelgrims van­wege de lange traditie van Maria­ver­ering.

    Roermond - Kapel in ’t Zand

    Kapel in ’t Zand, Roermond (Limburg).

    Een 15e-eeuwse kapel met een genade­beeld van Maria, dat pelgrims trok na mel­dingen van won­de­ren. Het is nog steeds een actief bede­vaarts­oord.

    Eindhoven - Mariënhage

    Voor­ma­lig klooster Mariënhage, Eindhoven (Noord-Brabant).

    Een his­to­rische plek met een lange traditie van Maria­ver­ering, hoewel de bede­vaart­func­tie te­gen­woor­dig min­der prominent is.

    IJsselstein - Maria­beeldje van Eiteren

    Nabij IJsselstein (Utrecht).

    Een 12e-eeuws Maria­beeldje, gevon­den door slootgravers, leidde tot lokale ver­ering.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose