Mariabedevaartplaats
Nederland kent een rijke traditie van Mariabedevaartplaatsen, vaak verbonden aan wonderen, Mariabeelden of verschijningen. Hierbij vermelden we enkele belangrijke Mariabedevaartplaatsen in Nederland:
’s-Hertogenbosch - Zoete Lieve Vrouw
Sint-Janskathedraal, ’s-Hertogenbosch (Noord-Brabant).
Dit is een van de populairste Mariabedevaartplaatsen in Nederland. Het beeld van de "Zoete Lieve Vrouw" (een 13e-eeuws eikenhouten Mariabeeld) trekt jaarlijks duizenden pelgrims. De verering begon in 1380 na wonderen die aan het beeld werden toegeschreven.
Heiloo - Onze Lieve Vrouw ter Nood
Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Heiloo (Noord-Holland).
Dit is de grootste Mariale bedevaartplaats van Nederland. De geschiedenis gaat terug tot de 14e eeuw, met een put met heilzaam water en een genadekapel. Het trekt pelgrims uit het hele land.
Handel - Onze Lieve Vrouw van Handel
Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk, Handel (Noord-Brabant).
Dit is het oudste Mariabedevaartsoord in Brabant, met een verering die begon rond 1220. Een herder vond een Mariabeeld aan een meidoorn, en sindsdien worden er wonderen gemeld.
Renkum - Maria van Renkum
Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk, Renkum (Gelderland).
Dit bedevaartsoord heeft een middeleeuws Mariabeeld uit circa 1350. De verering dateert uit de 14e eeuw en trok pelgrims vanwege wonderlijke gebedsverhoringen.
Elshout - Wonderbare Moeder
Mariakapel, Elshout (Noord-Brabant).
De verering begon vóór 1285, met een kapel gewijd aan Maria. Een legende vertelt over een dorstige boer die water kreeg van Maria, wat leidde tot de bouw van de kapel.
Aardenburg - Onze Lieve Vrouw met de Inktpot
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, Aardenburg (Zeeland).
Dit bedevaartsoord is verbonden aan een 13e-eeuwse legende waarin Maria een onschuldig veroordeelde man redde door zijn onschuld op perkament te laten schrijven.
Kevelaer (grensoverschrijdend)
Kevelaer, net over de Duitse grens bij Venlo
Hoewel Kevelaer in Duitsland ligt, is het een belangrijke bestemming voor Nederlandse pelgrims, vooral uit Limburg en Noord-Brabant. De verering begon in 1642 rond een genadebeeld van Maria als "Troosteres der Bedroefden".
Maastricht - Sterre der Zee
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, Maastricht (Limburg).
Dit is een historische bedevaartplaats met een Mariabeeld uit de 15e eeuw, bekend als de "Sterre der Zee". Het trekt pelgrims vanwege de lange traditie van Mariaverering.
Roermond - Kapel in ’t Zand
Kapel in ’t Zand, Roermond (Limburg).
Een 15e-eeuwse kapel met een genadebeeld van Maria, dat pelgrims trok na meldingen van wonderen. Het is nog steeds een actief bedevaartsoord.
Eindhoven - Mariënhage
Voormalig klooster Mariënhage, Eindhoven (Noord-Brabant).
Een historische plek met een lange traditie van Mariaverering, hoewel de bedevaartfunctie tegenwoordig minder prominent is.
IJsselstein - Mariabeeldje van Eiteren
Nabij IJsselstein (Utrecht).
Een 12e-eeuws Mariabeeldje, gevonden door slootgravers, leidde tot lokale verering.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam