Maria ter Weghe
Maria ter Weghe, ook bekend als Onze Lieve Vrouw van Haastrecht, is een 17e-eeuws Mariabeeldje dat sinds 1647 wordt vereerd in de Sint Barnabaskerk in Haastrecht, Nederland. De naam "ter Weghe" verwijst naar het feit dat het beeldje "op weg" ging naar verschillende locaties voor verering.
Oorsprong en geschiedenis
Het oorspronkelijke beeldje werd gevonden in een eikenboom in Foy-Notre-Dame, nabij Dinant in België. Van het hout van deze boom zijn replica's gemaakt, waarvan er een in Haastrecht terechtkwam. Op 18 oktober 1647 werd het beeldje door pastoor Nicolaas de Jong naar Haastrecht gebracht, waar het al snel bekendheid kreeg vanwege vermeende wonderbaarlijke genezingen.
Verering en feestdag
Jaarlijks wordt op 18 oktober het feest van Maria ter Weghe gevierd in de Sint Barnabaskerk. Deze traditie omvat een feestelijke eucharistieviering en een processie, waarbij het beeldje door de kerk wordt gedragen. Deze vieringen trekken zowel lokale parochianen als pelgrims van elders aan.
Mariakapel
In 2018 werd bij de Sint Barnabaskerk een Mariakapel ingewijd, gewijd aan Maria ter Weghe. Deze kapel dient als een toegankelijke plek voor gebed en bezinning voor voorbijgangers en pelgrims.
Maria ter Weghe blijft een belangrijk symbool van katholieke devotie in de regio en trekt jaarlijks vele gelovigen en bezoekers naar Haastrecht.
www.mariaterweghe.nl
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam