Mantum Papale
Een mantum papale is een lange, rode mantel die traditioneel door de paus werd gedragen bij plechtige liturgische vieringen, zoals vespers of andere ceremonies buiten de Mis. Het is een wijde, ceremoniële cape die over de schouders valt en tot de grond reikt, vaak rijkelijk versierd met borduurwerk, zoals gouden motieven of kruisen.
De kleur rood verwijst naar het martelaarschap en de koninklijke waardigheid van het pauselijk ambt. Het werd meestal over de mozetta (een kortere schoudermantel) en de stola gedragen, en soms vastgemaakt met een decoratieve sluiting, zoals een fibula.
Het mantum heeft wortels in de middeleeuwse kerkelijke kleding en werd vooral gebruikt van de 12e tot de 16e eeuw, met een heropleving in de 19e en vroege 20e eeuw. Paus Pius XII (1939-1958) was een van de laatsten die het regelmatig droeg. Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) raakte het grotendeels in onbruik, omdat de liturgische hervormingen eenvoudiger gewaden bevorderden.
Tegenwoordig wordt het zelden of nooit meer gezien, al blijft het een symbool van pauselijke pracht en traditie. Het onderscheidt zich van andere mantels door zijn lengte en exclusieve gebruik door de paus, en soms door hooggeplaatste prelaten met speciale toestemming.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam