Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Laatste Avondmaal

    Het Laatste Avondmaal is een van de meest bete­ke­nis­volle gebeur­te­nissen in de katho­lieke traditie en heeft zowel his­to­rische als theo­lo­gische bete­ke­nis. Het vindt plaats op de avond voordat Jezus Christus werd ge­krui­sigd, tij­dens het Joodse Pesach­feest, en wordt in de Evan­ge­lies be­schre­ven als de maal­tijd die Jezus deelde met zijn apos­te­len in de boven­ka­mer van een huis in Jeru­za­lem. Het wordt beschouwd als de invoe­ring van de Eucha­ris­tie, een van de zeven sacra­menten van de Katho­lieke Kerk.

    Theo­lo­gische bete­ke­nis

    1. Inwij­ding van de Eucha­ris­tie:

      • Tijdens het Laatste Avondmaal nam Jezus brood en wijn, zegende ze en deelde ze uit aan zijn dis­ci­pe­len, waarbij hij zei: "Dit is mijn lichaam" en "Dit is mijn bloed" (Matteüs 26:26-28). Dit wordt gezien als het moment waarop Jezus de Eucha­ris­tie instelde, waarbij het brood zijn lichaam en de wijn zijn bloed werd, ter her­den­king van zijn sacrificium (opoffe­ring) aan het kruis.
      • In de katho­lieke traditie is de Eucha­ris­tie het sacra­ment waarbij de gelo­vi­ge deelneemt aan het lichaam en bloed van Christus, wat essentieel is voor het chris­te­lijke leven.
    2. Het Nieuwe Verbond:

      • Jezus verklaarde dat zijn bloed het Nieuwe Verbond zou zijn voor de ver­ge­ving van de zon­den. Dit ver­wijst naar de over­een­komst tussen God en de mens­heid die tot stand werd gebracht door Jezus' offer, dat het oude verbond van de wet ver­vangt en de red­ding van de mens­heid moge­lijk maakt.
    3. Model voor chris­te­lijke ge­meen­schap:

      • Het Laatste Avondmaal wordt gezien als een voor­beeld van de chris­te­lijke ge­meen­schap en dienst­baar­heid. Jezus was dienend aan zijn volgelingen, ook door hun voeten te wassen, wat werd opgevat als een symbool van nede­rig­heid en liefde voor elkaar.
    4. Inzichten over verraad en ver­ge­ving:

      • Tijdens de maal­tijd voorspelde Jezus dat Judas hem zou verra­den en dat Petrus hem zou verloochenen. Dit wordt vaak ge­ïnter­pre­teerd als een theo­lo­gisch inzicht in de aard van mensen en ver­ge­ving. Het bena­drukt dat ondanks de zon­den van de mens, Jezus bereid is om ver­ge­ving te schenken.
    5. Oprich­ting van het pries­ter­schap:

      • In de katho­lieke visie wordt het Laatste Avondmaal ook gezien als de in­stel­ling van het pries­ter­lijk ambt. Jezus gaf zijn apos­te­len de opdracht om de Eucha­ris­tie te vieren en zo zijn lij­den, dood en ver­rij­ze­nis te her­denken. Dit wordt beschouwd als de basis voor het katho­lieke pries­ter­schap, waarbij de pries­ter het lichaam en bloed van Christus in de Eucha­ris­tie conse­creert.

    Het Laatste Avondmaal in de Li­tur­gie

    • Het Laatste Avondmaal wordt her­denkt op Witte Donder­dag (de Maal­tijd van de Heer), die de start mar­keert van de Heilige Week en de Paas­tijd. Het is de avond voor Goede Vrij­dag, wanneer het lij­den en de dood van Christus wor­den her­dacht.
    • De Eucha­ris­ti­sche vie­ring is een manier voor katho­lieken om het Laatste Avondmaal te her­denken en om, door de communie, deel te nemen aan het sacra­ment van het lichaam en bloed van Christus.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose