Kruisverheffing
De Kruisverheffing is een viering in de Katholieke Kerk die de verheffing van het Heilig Kruis herdenkt, waarbij wordt stilgestaan bij de overwinning van Jezus over de zonde en de dood door zijn kruisiging. Deze viering vindt plaats op 14 september, het feest van Het Heilig Kruis.
Betekenis van de Kruisverheffing
- Herdenking van de vondst van het Heilig Kruis: Het feest werd oorspronkelijk ingesteld om de vondst van het Heilig Kruis door de heilige Helena, de moeder van keizer Constantijn, te vieren. Zij vond het kruis van Jezus in de 4e eeuw in Jeruzalem.
- Symboliek van het kruis: Het kruis, dat oorspronkelijk een instrument van pijn en vernedering was, wordt in de christelijke traditie een symbool van overwinning en verlossing door Jezus' dood en opstanding. Het herinnert gelovigen aan de liefde van Christus en zijn offer voor de mensheid.
Kruisverheffing viering
- Liturgische viering: Tijdens de viering worden er speciale gebeden, lezingen en vaak een processie gehouden. Het kruis wordt vaak vereerd door het te verheffen of door er een moment van aanbidding aan te geven.
- Lezingen: In de mis wordt vaak de passage uit het Evangelie van Johannes (3:13-17) gelezen, waarin Jezus spreekt over het verheffen van de Zoon van de Mens (Jezus) op het kruis.
- Verering van het Kruis: In sommige kerken wordt het kruis letterlijk opgeheven voor de gelovigen om het te vereren, of worden er kruisbeelden vereerd door te kussen of ermee te bidden.
Theologische betekenis
De viering van de Kruisverheffing benadrukt hoe het kruis, door Jezus' lijden, dood en opstanding, nu een teken is van redding en genade. Het herinnert gelovigen eraan dat het kruis niet alleen een symbool van lijden is, maar ook van hoop en verlossing.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam