Kruisiging
Kruisiging verwijst naar de gebeurtenis waarbij Jezus Christus aan het kruis werd gespijkerd en stierf. Het is een centraal moment in het christelijke geloof, omdat het gezien wordt als het offer van Jezus voor de zonden van de mensheid. De kruisiging markeert het hoogtepunt van Jezus' lijden, en zijn dood wordt beschouwd als een daad van verlossing, waarbij hij de zonden van de wereld op zich nam.
De kruisiging wordt vaak herdacht op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, in de liturgie van de Katholieke Kerk. Het is ook het moment waarop het sacrament van de Eucharistie, of het Heilig Avondmaal, zijn oorsprong vindt, omdat Jezus tijdens het Laatste Avondmaal het brood en de wijn deelde als symbolen van zijn lichaam en bloed, die later in de kruisiging zouden worden gegeven voor de vergeving van zonden.
De kruisiging is belangrijk in de katholieke spiritualiteit, omdat het de ultieme uitdrukking is van Gods liefde voor de mensheid. De verering van het kruis, zoals in de Viering van de Kruisverheffing op 14 september, speelt ook een belangrijke rol in de katholieke devotie.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam