







|
|
|

Kluizenaar of heremiet
Een kluizenaar of heremiet in de katholieke kerk is iemand die kiest voor een leven in eenzaamheid en gebed, meestal in een afgelegen plek, om zich volledig te wijden aan God. Kluizenaars leven vaak volgens een strenge ascetische levensstijl, met weinig contact met de buitenwereld, en richten zich op geestelijke verdieping.
Kenmerken van een kluizenaar:
- Leven in afzondering: Kluizenaars wonen meestal alleen, vaak in een kluis (kleine, eenvoudige hut of cel), soms in de natuur of op een afgelegen plek, weg van de samenleving.
- Spirituele toewijding: Het doel van hun eenzaamheid is om dichter bij God te komen door gebed, meditatie en contemplatie.
- Asceet: Kluizenaars leven eenvoudig en vaak in armoede, met een streng dieet en weinig luxe, als onderdeel van hun toewijding aan God.
- Wijding: Ze kunnen een gelofte van afzondering en armoede afleggen, vaak als onderdeel van een religieuze orde. Er zijn ook erkende kloostergemeenschappen voor kluizenaars, zoals de Orde van de Kluizenaars van Sint Augustinus.
Kluizenaars in de Kerk:
- Kluizenaars kunnen formeel als erkende religieuzen leven, met goedkeuring van de paus of de lokale bisschop, en ze volgen een regel van leven, zoals die van Sint Augustinus of Benedictus.
- Sommige kluizenaars kiezen ervoor om onafhankelijk te leven, terwijl anderen zich aansluiten bij een religieuze gemeenschap maar nog steeds in afzondering wonen.
Kluizenaars kunnen ook een missie hebben, zoals het aanbieden van gebed voor de wereld, het geven van spirituele begeleiding aan anderen of het schrijven over hun ervaringen.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling. Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd. © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam
|
|