Onderdelen van een kerk
Belangrijke onderdelen in een kerk zijn:
Altaar
Het altaar is het centraal liturgisch meubel waarop de Eucharistie wordt gevierd. Het symboliseert Christus zelf en is de plaats waar de priester de transsubstantiatie uitvoert: de verandering van brood en wijn in het Lichaam en Bloed van Christus tijdens de mis. In kerken waar ook zijaltaren zijn, is het centrale altaar het hoofdaltaar.
Zijaltaar
Een zijaltaar is een secundair altaar in een katholieke kerk, meestal geplaatst langs de zijbeuken of in een kapel. Het dient voor privévieringen, speciale devoties of missen buiten de hoofdliturgie. Vroeger gebruikten priesters zijaltaren voor individuele missen. Vaak zijn ze gewijd aan Maria, een patroonheilige of een bijzondere devotie. Veel historische kerken hebben prachtige zijaltaren met kunstwerken, relieken en versierde retabels.
Tabernakel
Een meestal fraai versierde kluis waarin het Lichaam van Christus (geconsacreerde hosties) wordt bewaard. Wanneer in het tabernakel Christus aanwezig is, brandt in de buurt een Godslampje.
Ambo
De plek vanwaar de Schriftlezingen worden voorgelezen. De ambo heet ook wel katheder, lezenaar of kansel. Meestal staat de ambo vanuit de kerk gezien links vóór het altaar.
Preekstoel
Een preekstoel in een katholieke kerk is een verhoogde kansel van waaruit de priester of diaken de preek houdt. Vaak rijk versierd en aan de zijkant van het schip geplaatst, symboliseert het de verkondiging van Gods Woord. In moderne kerken is de preekstoel meestal vervangen door een eenvoudiger ambo bij het altaar.
Communiebank
Een communiebank is een meubelstuk dat zich meestal voor het altaar bevindt en waar de gelovigen tijdens de Eucharistieviering de communie ontvangen. Het is een soort tafel of bank waarop de gelovigen kunnen knielen of waar ze achter staan terwijl zij de Heilige Communie ontvangen. Op de communiebank hoort een linnen doek: de communiedwaal.
Cathedra (bisschopszetel)
In een kathedraal heeft de bisschop een speciale zetel, symbool van zijn gezag. De inbezitname van de bisschopszetel is het ritueel waarmee een nieuwe bisschop in zijn bisdom wordt geïnstalleerd. De bisschopszetel kan o.a. worden gebruikt op de feestdag van de Cathedra van Sint Petrus (22 februari).
Presbyterium (priesterkoor)
Het presbyterium (ook wel priesterkoor genoemd) is het gedeelte van een katholieke kerk dat is gereserveerd voor de geestelijkheid (priesters, diakens en soms koorzangers). Het bevindt zich rond het altaar en is vaak verhoogd ten opzichte van de rest van het kerkgebouw.
Absis
De absis in een katholieke kerk is een halfronde of veelhoekige uitbouw achter het altaar. Het is vaak overdekt met een koepel of gewelf en dient als een heilige ruimte voor liturgische functies.
Doopvont
Een doopvont is een sacramenteel voorwerp in de katholieke kerk, gebruikt voor het doopsel. Het is meestal een grote kom of bak van steen, marmer of hout, gevuld met gewijd water, waar de doophandeling wordt uitgevoerd.
Sacristie
De Sacristie is een aparte ruimte in een katholieke kerk waar de liturgische voorwerpen, gewaden en boeken worden bewaard en waar de priesters en misdienaars zich voorbereiden op de eredienst.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam