







|
|
|

Kardinaal-bisschop, -priester en -diaken
Het verschil tussen een kardinaal-bisschop, kardinaal-priester en kardinaal-diaken ligt in hun rang binnen het College van Kardinalen en de traditionele rollen die aan deze titels zijn verbonden, niet in hun status als bisschop. Hoewel de meeste kardinalen inderdaad bisschoppen zijn (of worden gewijd tot bisschop kort na hun benoeming), verwijzen deze drie rangen naar een hiërarchische indeling binnen het kardinalaat, gebaseerd op historische functies in de Rooms-Katholieke Kerk, vooral in het bisdom Rome.
1. Kardinaal-bisschop
- Definitie: Dit is de hoogste rang binnen het College van Kardinalen. Kardinaal-bisschoppen zijn verbonden aan een van de zes (of soms zeven) voorstedelijke bisdommen rond Rome, zoals Ostia, Albano of Frascati, of ze bekleden een hoge positie in de Romeinse Curie.
- Rol: Historisch gezien assisteerden kardinaal-bisschoppen de paus bij het bestuur van de kerk in de regio Rome. Tegenwoordig zijn ze vaak betrokken bij belangrijke curiezaken. De deken van het College van Kardinalen en de vicedeken zijn altijd kardinaal-bisschoppen en spelen een sleutelrol in het conclaaf (bijv. het leiden van de stemmingen of het aankondigen van de nieuwe paus).
- Aantal: Er zijn slechts zes (of soms zeven) kardinaal-bisschoppen, één voor elk voorstedelijk bisdom. Daarnaast kunnen patriarchen van Oosters-katholieke kerken de rang van kardinaal-bisschop krijgen, maar zonder een voorstedelijk bisdom.
- Voorbeeld: In 2025 is Giovanni Battista Re de deken en een kardinaal-bisschop, verbonden aan het bisdom Ostia.
- Zijn ze bisschoppen?: Ja, kardinaal-bisschoppen zijn altijd bisschoppen, meestal met een lange staat van dienst als aartsbisschop of curiekardinaal.
2. Kardinaal-priester
- Definitie: Dit is de meest voorkomende rang binnen het College van Kardinalen. Kardinaal-priesters krijgen een titelkerk in Rome toegewezen, die symbolisch hun band met de stad Rome vertegenwoordigt, alsof ze pastoors van een Romeinse parochie zijn.
- Rol: Historisch waren kardinaal-priesters verantwoordelijk voor de pastorale zorg in Romeinse parochies. Tegenwoordig zijn ze vaak aartsbisschoppen van belangrijke bisdommen wereldwijd (bijv. New York, Buenos Aires) of werken ze in de Romeinse Curie. Hun titelkerk is vooral ceremonieel, maar ze bezoeken deze soms voor vieringen.
- Aantal: De meerderheid van de kardinalen (ongeveer 80-90% in het conclaaf van 2025) is kardinaal-priester. In 2025 zijn er circa 110-115 kardinaal-priesters onder de 132 kieskardinalen.
- Voorbeeld: Kardinaal Willem Eijk, aartsbisschop van Utrecht, is een kardinaal-priester, verbonden aan de titelkerk San Callisto in Rome.
- Zijn ze bisschoppen?: Meestal wel. Kardinaal-priesters zijn vaak aartsbisschoppen of bisschoppen van grote bisdommen. In zeldzame gevallen kan een priester zonder bisschopswijding kardinaal-priester worden (bijv. een eminente theoloog), maar hij wordt dan meestal kort daarna tot bisschop gewijd.
3. Kardinaal-diaken
- Definitie: Dit is de laagste rang binnen het College van Kardinalen. Kardinaal-diakens krijgen een diaconie toegewezen, een kerk in Rome die historisch verbonden is met diaconale taken (zoals zorg voor de armen).
- Rol: Vroeger waren kardinaal-diakens verantwoordelijk voor administratieve en charitatieve taken in Rome. Tegenwoordig zijn ze vaak hoge functionarissen in de Romeinse Curie (bijv. prefecten van congregaties) of kardinalen die om bijzondere redenen zijn benoemd, zoals eminente priesters zonder bisschoppelijke functie. Na 10 jaar als kardinaal-diaken kunnen ze promoveren naar kardinaal-priester.
- Aantal: Er zijn doorgaans minder kardinaal-diakens, ongeveer 15-20 in het conclaaf van 2025. Hun aantal is kleiner omdat deze rang vaak wordt toegekend aan curiekardinalen of oudere priesters.
- Voorbeeld: Kardinaal Renato Martino, een curiekardinaal, is een kardinaal-diaken, verbonden aan de diaconie San Francesco di Paola ai Monti.
- Zijn ze bisschoppen?: Niet altijd. Kardinaal-diakens kunnen priesters zijn zonder bisschopswijding, vooral als ze worden benoemd vanwege hun verdiensten (bijv. theologen of diplomaten). Als ze geen bisschop zijn, worden ze vaak toch gewijd tot bisschop na hun benoeming, tenzij ze ouder zijn dan 80 of om andere redenen afzien van wijding.
Waarom zijn niet alle kardinalen bisschoppen?
Hoewel de meeste kardinalen bisschoppen zijn, is het kardinaalschap een titel die door de paus wordt verleend, los van de bisschoppelijke wijding. Een kardinaal is in de eerste plaats een adviseur van de paus en een potentiële kiezer in een conclaaf, geen functie die per se een bisschopswijding vereist. Historisch gezien konden zelfs leken kardinaal worden (tot de 20e eeuw), maar sinds het Concilie van Trente (16e eeuw) en latere hervormingen zijn de meeste kardinalen bisschoppen. Tegenwoordig gelden de volgende regels:
- Pauselijke benoeming: De paus kan uitzonderlijk eminente priesters benoemen tot kardinaal zonder dat ze bisschop zijn, vaak als erkenning voor hun werk (bijv. theologen zoals Avery Dulles in 2001). Deze kardinalen worden meestal kardinaal-diaken of kardinaal-priester.
- Bisschopswijding na benoeming: Sinds 1962 (motu proprio Cum gravissima van Johannes XXIII) moeten kardinalen die geen bisschop zijn, in principe tot bisschop worden gewijd, tenzij ze dispensatie krijgen (bijv. vanwege hoge leeftijd).
- Praktijk in 2025: Van de 132 kieskardinalen in het conclaaf van 2025 zijn vrijwel alle bisschoppen, omdat de meeste kardinaal-priesters en kardinaal-diakens aartsbisschoppen of curiekardinalen zijn. Enkele kardinaal-diakens, zoals oudere curieleden, kunnen priesters zijn, maar dit is zeldzaam.
Verschillen in het conclaaf
In het conclaaf van 2025 hebben alle drie de rangen dezelfde stemrechten: elke kieskardinaal (onder de 80 jaar) heeft één stem, ongeacht of hij kardinaal-bisschop, -priester of -diaken is. De rangorde speelt alleen een rol in ceremoniële functies:
- De deken (een kardinaal-bisschop) leidt het conclaaf en kondigt de nieuwe paus aan vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek ("Habemus Papam").
- Kardinaal-diakens hebben soms administratieve taken tijdens het conclaaf, zoals het assisteren bij het verbranden van de stembiljetten voor de rooksignalen.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling. Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd. © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam
|
|