Sint-Jacobsschelp
een Jacobsschelp (ook wel Sint-Jakobsschelp genoemd) een belangrijk pelgrimssymbool, vooral verbonden met de bedevaart naar Santiago de Compostela in Spanje, waar het graf van de apostel Sint-Jacobus de Meerdere zou liggen.
Betekenis en symboliek
-
Pelgrimage naar Santiago: De schelp werd en wordt gedragen door pelgrims als teken dat ze op weg zijn naar (of terugkeren van) Santiago de Compostela. Je ziet de schelp vaak vastgemaakt aan kleding, hoeden of rugzakken.
-
Symbool van Sint-Jacobus: De schelp is ook een attribuut van de heilige Jacobus. In religieuze kunst wordt hij vaak afgebeeld met een staf en een jacobsschelp.
-
Doop en wedergeboorte: In bredere christelijke symboliek staat de schelp soms ook voor het doopsel, omdat het gebruikt kan worden om water over het hoofd van de dopeling te gieten.
Oorsprong
De schelp werd vroeger gevonden aan de kust van Galicië, vlak bij Santiago. Pelgrims namen die mee terug als bewijs van hun voltooide tocht. Door de tijd heen werd het een herkenbaar embleem voor alle pelgrims onderweg naar deze heilige plaats.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam