Bisdom Haarlem-Amsterdam











    IJsheiligen

    De IJsheiligen zijn een groep van vijf heiligen die in de katho­lieke traditie wor­den geas­so­ci­eerd met het weer, en meer spe­ci­fiek met het risico op late nacht­vorst in de lente. Deze vorst­pe­riodes zou­den volgens de volksgeloof in het verle­den vaak vallen rondom de feest­da­gen van de IJsheiligen, die tussen 11 en 15 mei liggen. Ze wor­den vaak gezien als een soort waar­schu­wing voor boeren dat de kans op vorst nog niet voorbij is, ondanks het feit dat de lente offi­cieel is be­gon­nen.

    De vijf IJsheiligen

    1. Sint-Mamertus (11 mei)
    2. Sint-Pancratius (12 mei)
    3. Sint-Gordianus (13 mei)
    4. Sint-Dunstanus (14 mei)
    5. Sint-Botolfus (15 mei)

    Bete­ke­nis en Traditie

    • Weer en Land­bouw: Volgens het volksgeloof zijn de IJsheiligen de dagen waarop er nog nacht­vorst kan optre­den, zelfs nadat de lente is be­gon­nen. Dit kan scha­de­lijk zijn voor planten en gewassen, en dus waren deze dagen voor boeren een waar­schu­wing om voorzich­tig te zijn met het planten van gevoelige gewassen.

    • Namen en Legen­den: De heiligen zelf wor­den niet direct met het weer in ver­band gebracht, maar de datums van hun feest­da­gen vallen samen met het moment in het jaar waarop de kans op koude nachten het grootst is. De heiligen zelf waren vaak mar­te­la­ren uit de vroege chris­te­lijke tijd, en hun verhalen zijn in de loop der eeuwen gemengd met volkse tradities rondom het weer.

    IJsheiligen en het weer

    • De IJsheiligen vormen een be­lang­rijk moment in de tra­di­tio­nele weers­voor­spel­lingen, waarbij het idee was dat de koude nachten tussen 11 en 15 mei de "echt laatste kou" van het seizoen zou­den zijn. Na deze dagen wordt aan­ge­no­men dat de kans op vorst in veel gebie­den minimaal is, en de tijd is geko­men om de tuin of land­bouw opnieuw op te starten.

    De IJsheiligen zijn dus zowel een gees­te­lij­ke als een volks­kun­dige traditie, waarbij de rol van heiligen wordt gecom­bi­neerd met prak­tische, agra­rische kennis.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose