Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Hostie

    Een hostie is een klein, rond wafeltje van ongedesemd brood, dat wordt gebruikt tij­dens de Eucha­ris­tie in de katho­lieke Kerk. Het is het symbool van het Lichaam van Christus, en wordt door de pries­ter geëerd en geconsumeerd tij­dens de mis. Het is een heilig sacra­ment en speelt een cruciale rol in de katho­lieke vie­ring van de Eucha­ris­tie.

    Kenmerken van de hostie:

    • Ingrediënten: De hostie is meestal gemaakt van witte meel en water, en is zon­der gist, wat het ongedesemd maakt, volgens de traditie van de Joodse Pascha (de Laatste Avondmaal van Jezus).
    • Vorm: De hostie is vaak rond van vorm, wat sym­bo­li­seert dat Christus het “volmaakte” Lichaam is, zon­der begin of eind.
    • Wijding: De hostie wordt gewijd door de pries­ter tij­dens de Eucha­ris­tie­vie­ring. Volgens het katho­lieke geloof wordt de hostie na de wij­ding het wer­ke­lijke Lichaam van Christus.

    Bete­ke­nis

    • Lichaam van Christus: Katho­lieken geloven dat de hostie, na de wij­ding door de pries­ter, de wer­ke­lijke aanwe­zig­heid van Christus in de hostie is, een geloof dat bekend staat als de transsubstantiatie.
    • Sacra­ment: Het ont­van­gen van de hostie wordt gezien als een moment van intiem contact met Christus en is een essentieel onder­deel van de katho­lieke communie.

    Gebruik

    • Communie: Tijdens de mis deelt de pries­ter de gewijde hostie uit aan de gelo­vi­gen, die de hostie in hun mond nemen als teken van deelname aan het lichaam van Christus.
    • Lichaam van Christus: Het ont­van­gen van de hostie wordt beschouwd als een gees­te­lij­ke voe­ding voor de gelo­vi­gen, die hun relatie met Christus en de Kerk ver­die­pen.

    Glutenarme hostie

    Een glutenarme hostie is een hostie die speciaal gemaakt is voor mensen met coeliakie of een glutenintole­ran­tie. In de katho­lieke kerk moet een hostie volgens de li­tur­gische voor­schriften altijd een beetje tarwe bevatten, omdat Jezus bij het Laatste Avondmaal brood gebruikte. Daarom zijn volle­dig glutenvrije hosties niet toe­ge­staan, maar glutenarme hosties wel.

    Kenmerken:

    • Bevatten min­der dan 20 mg gluten per kg (zoals vereist voor coeliakiepa­tiën­ten).
    • Worden gemaakt van tarwemeel waaruit bijna alle gluten zijn verwij­derd.
    • Zijn goedge­keurd door de Con­gre­ga­tie voor de God­de­lijke Eredienst binnen de katho­lieke kerk.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose