Hostie
Een hostie is een klein, rond wafeltje van ongedesemd brood, dat wordt gebruikt tijdens de Eucharistie in de katholieke Kerk. Het is het symbool van het Lichaam van Christus, en wordt door de priester geëerd en geconsumeerd tijdens de mis. Het is een heilig sacrament en speelt een cruciale rol in de katholieke viering van de Eucharistie.
Kenmerken van de hostie:
- Ingrediënten: De hostie is meestal gemaakt van witte meel en water, en is zonder gist, wat het ongedesemd maakt, volgens de traditie van de Joodse Pascha (de Laatste Avondmaal van Jezus).
- Vorm: De hostie is vaak rond van vorm, wat symboliseert dat Christus het “volmaakte” Lichaam is, zonder begin of eind.
- Wijding: De hostie wordt gewijd door de priester tijdens de Eucharistieviering. Volgens het katholieke geloof wordt de hostie na de wijding het werkelijke Lichaam van Christus.
Betekenis
- Lichaam van Christus: Katholieken geloven dat de hostie, na de wijding door de priester, de werkelijke aanwezigheid van Christus in de hostie is, een geloof dat bekend staat als de transsubstantiatie.
- Sacrament: Het ontvangen van de hostie wordt gezien als een moment van intiem contact met Christus en is een essentieel onderdeel van de katholieke communie.
Gebruik
- Communie: Tijdens de mis deelt de priester de gewijde hostie uit aan de gelovigen, die de hostie in hun mond nemen als teken van deelname aan het lichaam van Christus.
- Lichaam van Christus: Het ontvangen van de hostie wordt beschouwd als een geestelijke voeding voor de gelovigen, die hun relatie met Christus en de Kerk verdiepen.
Glutenarme hostie
Een glutenarme hostie is een hostie die speciaal gemaakt is voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. In de katholieke kerk moet een hostie volgens de liturgische voorschriften altijd een beetje tarwe bevatten, omdat Jezus bij het Laatste Avondmaal brood gebruikte. Daarom zijn volledig glutenvrije hosties niet toegestaan, maar glutenarme hosties wel.
Kenmerken:
- Bevatten minder dan 20 mg gluten per kg (zoals vereist voor coeliakiepatiënten).
- Worden gemaakt van tarwemeel waaruit bijna alle gluten zijn verwijderd.
- Zijn goedgekeurd door de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst binnen de katholieke kerk.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam