Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Gregoriaanse kalender

    De Gre­go­ri­aanse kalen­der is de kalen­der die we­reld­wijd het meest wordt gebruikt voor zowel bur­ger­lijke als li­tur­gische doel­ein­den. Deze kalen­der werd geïn­tro­du­ceerd door Paus Gregorius XIII in 1582 en ver­ving de Julianen kalen­der, die sinds 45 v.Chr. in gebruik was.

    Be­lang­rijk­ste kenmerken

    1. Aanpas­sing van de schrikkel­ja­ren:

      • De Gre­go­ri­aanse kalen­der corri­geerde de onjuist­heid van de Julianen kalen­der, die het jaar te lang maakte door de manier waarop schrikkel­ja­ren wer­den berekend. De Julianen kalen­der had elk jaar 365,25 dagen, wat in de loop van de tijd leidde tot een ver­keerde bereke­ning van de seizoenen.
      • De Gre­go­ri­aanse kalen­der introdu­ceerde een meer nauw­keurige bereke­ning van het jaar op 365,2425 dagen, waardoor het kalen­der­jaar beter in lijn kwam met de wer­ke­lijke lengte van het zonne­jaar.
    2. Schrikkel­ja­ren:

      • Een jaar is een schrikkel­jaar als het deel­baar is door 4, behalve als het deel­baar is door 100, tenzij het deel­baar is door 400. Dit betekent dat:
        • Het jaar 2000 was een schrikkel­jaar (deelt door 400).
        • Het jaar 1900 was geen schrikkel­jaar (deelt door 100, maar niet door 400).
    3. Het schrikkel­jaar en de maand februari:

      • In een normaal jaar heeft februari 28 dagen.
      • In een schrikkel­jaar heeft februari 29 dagen.
    4. Hervor­ming van de data:

      • Toen de Gre­go­ri­aanse kalen­der werd geïn­tro­du­ceerd, werd er 10 dagen weg­ge­la­ten om de verschui­ving van de data in de Julianen kalen­der te corri­geren. Dit betekent dat op 15 ok­to­ber 1582 direct op 4 ok­to­ber 1582 volgde, en de 10 dagen tussen 5 en 14 ok­to­ber wer­den over­ge­sla­gen.
    5. Gebruik en versprei­ding:

      • De Gre­go­ri­aanse kalen­der werd in 1582 inge­voerd in lan­den die loyaal waren aan de paus, zoals Italië, Spanje, Frank­rijk, en Portugal.
      • Andere lan­den, zoals Engeland en de pro­tes­tantse lan­den, bleven de Julianen kalen­der gebruiken totdat ze gelei­de­lijk over­gingen naar de Gre­go­ri­aanse kalen­der in de 18e en 19e eeuw. Engeland gebruikte bij­voor­beeld de Gre­go­ri­aanse kalen­der pas in 1752, en Rusland gebruikte de Gre­go­ri­aanse kalen­der pas na de Russische Revolutie in 1918.

    Waarom de her­vor­ming?

    De overgang naar de Gre­go­ri­aanse kalen­der was nood­za­ke­lijk omdat de Julianen kalen­der te veel dagen verzamelde. Dit had als gevolg dat de data van be­lang­rijke chris­te­lijke feest­da­gen (zoals Pasen) jaar­lijks iets verschoven. Dit had invloed op de ker­ke­lijke li­tur­gie en de astrono­mische nauw­keurig­heid. De Gre­go­ri­aanse kalen­der zorgt ervoor dat de seizoenen en de feest­da­gen op de juiste momenten blijven vallen.

    Samen­vat­ting

    De Gre­go­ri­aanse kalen­der is een aanpas­sing van de Julianen kalen­der die zorgt voor een nauw­keuri­ger beheer van de tijd, door de schrikkel­jaar­rege­ling te verbe­te­ren en de kalen­der te hers­truc­tu­reren om beter overeen te komen met het wer­ke­lijke zonne­jaar. Het is nu de stan­daardkalen­der we­reld­wijd en wordt gebruikt in zowel bur­ger­lijke als li­tur­gische contexten.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose